Project Turkse ouderen succesvol(29-01-2014)

Dit item is verlopen op 15-02-2014.

Afgelopen maandagavond 27 januari werd tijdens het halfjaarlijks overleg tussen de gemeente en de Turkse gemeenschap het eindrapport ‘preventief huisbezoekproject voor Turkse ouderen’ gepresenteerd. Het doel van dit project was om de positie van Turkse ouderen in onze gemeente beter in beeld te krijgen en de ouderen te informeren op het gebied van gezondheid, wonen, welzijn, zorg  en financiën. Dit is goed gelukt.

Het rapport is het resultaat van een project dat in 2013 door de SWO/E in samenwerking met de moskee besturen van Epe en Vaassen en de beide imams is uitgevoerd. Het project werd begeleid door een klankbordgroep waarin naast vertegenwoordigers uit de Turkse gemeenschap ook de WMO-adviesraad en de gezamenlijke ouderenbonden deelnamen. In totaal zijn 39 personen bezocht door vrijwilligers waarmee een respons van 45% werd bereikt.

Het rapport laat verder zien dat de doelgroep in vergelijking tot de autochtone bevolking meer gezondheidsklachten heeft en in een slechtere financiële positie verkeert. Ook eenzaamheid komt vaker voor. De (mantel)zorg door de kinderen wordt als vanzelfsprekend ervaren, maar dat verhoogt het risico op overbelasting van die kinderen. De gemeente neemt de aanbevelingen uit het rapport serieus, maar wijst ook op de dringende behoefte aan de inzet van vrijwilligers uit de Turkse gemeenschap zelf om de positie van ouderen te kunnen verbeteren.