Referendum EU en Oekraïne(17-03-2016)

Dit item is verlopen op 07-04-2016.

Op woensdag 6 april 2016 kunt u stemmen over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. In deze overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel.

Kiesgerechtigde Nederlanders kunnen die dag op het stembiljet de volgende vraag beantwoorden: bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?

Meer informatie over deze associatieovereenkomst vindt u op www.referendum-commissie.nl

De stempas

Op zaterdag 19 maart ontvangt u de stempas in de brievenbus, samen met een informatiefolder en een overzicht van de locaties van de stemlokalen. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. U moet deze, samen met een geldig identiteitsbewijs, meenemen als u uw stem uit gaat brengen.

Stempas kwijt?

Dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Kom dan vóór dinsdag 5 april 2016 (uiterlijk 12.00 uur) naar het gemeentehuis om een vervangende stempas aan te vragen. Een schriftelijk verzoek voor een vervangende pas moet uiterlijk 1 april bij ons binnen zijn.

Stemlokalen

Op uw stempas staat het adres vermeld van het dichtstbijzijnde stemlokaal, maar u bent niet verplicht om daar uw stem uit te brengen. In de gemeente Epe staat het u vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te stemmen. De stemlokalen zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur geopend en zijn toegankelijk voor minder validen.

Lijst stemlokalen

Overzicht van de stemlokalen in de gemeente Epe (let op: de locatie van stemlokaal nummer 17 is gewijzigd ten opzichte van de informatie die op de folder staat die u thuis ontvangt):

1.  Gemeentehuis, Marktplein 1, Epe
2.  Stembureau Europalaan 48, Epe
3.  Openbare Basisschool Zuuk, Zuukerend 9, Epe
4.  Zorgcentrum De Klaarbeek, Roggestraat 1, Epe
5.  Zorgcentrum De Boskamp, Albert Schweitzerlaan 25, Epe
6.  Het Slath Siza Dorp Groep, Brinkgreverweg 4, Epe
7.  Eper Veste, Eper Veste 114, Epe
8.  S.S. Wissel, Ericaweg 6, Epe
9.  Wijkvereniging “Burgerenk”, Klimtuin 46, Epe
10. Hervormde Gemeente Sionskerk, Asseltseweg 6, Epe
11. De Hezebrink, Ds van Rhijnstraat 69, Emst
13. Verenigingsgebouw De Hoeksteen, Vaassenseweg 1, Emst
14. Kulturhus Oene, Dorpsstraat 14 - 16, Oene
15. Gereformeerde Tabernakel kerk, Prins Hendrikweg 6, Vaassen
16. KBS De Krugerstee, Westerenkweg 23, Vaassen
17. C.S.V. VIOS, Woestijnweg 63, Vaassen
18. Wijkgebouw Triton, Jasmijnstraat 36, Vaassen
19. Evangelisatiecentrum Woord en Daad, Deventerstraat 85, Vaassen
20. Clubhuis Handbalvereniging C.V.O., Zichtstede 18, Vaassen
21. Zorgcentrum De Speulbrink, Brunholdplaats 5, Vaassen

Hoe brengt u uw stem uit?

U stemt door op het stembiljet het witte stipje van uw keuze rood te maken. Heeft u op het stembiljet meer witte stipjes rood gemaakt of bijvoegingen (tekst of tekeningen) geplaatst waardoor u kunt worden geïdentificeerd, dan wordt het stembiljet ongeldig. Als u zich bij het invullen heeft vergist, geeft u het stembiljet aan de voorzitter terug en vraagt u een nieuw stembiljet. De voorzitter geeft u eenmaal een nieuw stembiljet. Na het invullen vouwt u het stembiljet zo dicht dat uw keuze niet zichtbaar is en doet u het stembiljet in de stembus. U stemt blanco door geen wit stipje rood te maken en niet op het stembiljet te schrijven of te tekenen. U vouwt het onbeschreven stembiljet dicht en stopt het in de stembus. Schrijft u toch op het stembiljet, dan stemt u niet blanco maar geldt uw stem als ongeldig.

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Om in een andere gemeente te kunnen stemmen heeft u een kiezerspas nodig. Deze kiezerspas kunt u uiterlijk dinsdag 5 april 2016 tot 12.00 uur aanvragen bij de gemeente. Om dit te regelen neemt u de stempas mee naar het gemeentehuis. De stempas wordt dan ingenomen en in plaats daarvan ontvangt u een kiezerspas. Een schriftelijk verzoek voor een kiezerspas moet uiterlijk 1 april bij ons binnen zijn.
Met deze kiezerspas kunt u in elk willekeurig stemlokaal in Nederland uw stem uitbrengen.

Wilt u iemand anders voor u laten stemmen?

Bent u op de dag van de stemming niet in de gelegenheid om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van uw stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Epe woont en ook een stempas heeft ontvangen. Van belang is wel dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. Een schriftelijk verzoek voor een volmacht moet uiterlijk 1 april bij ons binnen zijn. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.