Regelingen voor mensen met hoge zorgkosten(28-01-2015)

Dit item is verlopen op 19-03-2015.

Heeft u hoge zorgkosten? Dan zijn er verschillende regelingen waar u misschien gebruik van kunt maken. Twee landelijke regelingen zijn vorig jaar afgeschaft: de CER-regeling en de WTCG. De CER-regeling staat voor Compensatie eigen risico. De WTCG staat voor Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (WTCG). In plaats daarvan komt er dit jaar een nieuwe gemeentelijke regeling.

CER-regeling afgeschaft

De Compensatie eigen risico - regeling is vorig jaar (met ingang van 2014) door het Rijk afgeschaft. Dat betekent dat deze compensatie in 2014 niet meer is uitbetaald. Deze regeling was bedoeld voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. In bepaalde gevallen konden zij daarvoor een jaarlijks geldbedrag ontvangen (in 2013 was dit € 99,- euro). Dit bedrag werd uitbetaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Eénmalige compensatie van de gemeente over 2014 als vervanging van de CER-regeling

Als u in 2013 de CER-bijdrage kreeg uitbetaald van het CAK, dan ontving u in juli 2014 een brief van het CAK. Bij deze brief zat een antwoordkaart die u terug moest sturen naar het CAK. Via die antwoordkaart gaf u toestemming aan het CAK om uw gegevens over te dragen aan de gemeente.

Als u die antwoordkaart over de CER-regeling naar het CAK heeft teruggestuurd, dan heeft de gemeente vervolgens uw gegevens van het CAK gekregen. De gemeente heeft besloten om als gedeeltelijke vervanging van de afgeschafte CER-regeling éénmalig (voor 2014) mensen die recht hadden op de CER-regeling een tegemoetkoming van € 35,- te geven. De gemeente kan dit alleen doen bij de mensen waarvan de gegevens bij de gemeente bekend zijn (en die dus vorig jaar de antwoordkaart naar het CAK hebben teruggestuurd).

Brief van de gemeente voor verzoek rekeningnummer: terugsturen vóór 10 februari.

Het CAK heeft geen rekeningnummers doorgegeven aan de gemeente. Daarom heeft de gemeente rond 10 januari 2015 een brief met antwoordkaart gestuurd aan de mensen die in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming van € 35,-.  

Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming van € 35,- moet u het antwoordformulier van de gemeente vóór 10 februari terugsturen en alle gegevens (onder andere uw IBAN rekeningnummer) op dit antwoordformulier invullen. Als de gemeente uw (IBAN) rekeningnummer en gegevens niet ontvangt, kan de gemeente u géén vergoeding van € 35,- overmaken. 

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het antwoordformulier via de post terug te sturen, dan bestaat de mogelijkheid om uw antwoordformulier ook per e-mail te verzenden. U kunt hiervoor het antwoordformulier invullen (vergeet uw IBAN nummer en handtekening niet), het formulier vervolgens inscannen en per e-mail verzenden naar: [email protected]. Ook dit moet dan wel voor 10 februari 2015.

Heeft u in januari geen brief van de gemeente gehad en had u in 2013 wel recht op de CER-regeling?

Waarschijnlijk heeft u dan in 2014 de antwoordkaart van het CAK niet teruggestuurd naar het CAK. De gemeente weet dan niet dat u in 2013 recht had op de CER-regeling. U komt dan helaas nu niet meer in aanmerking voor de éénmalige (gedeeltelijke) compensatie van de CER-regeling 2014.  

Wel kunt u alsnog een kopie van de brief van het CAK maken (waarin staat dat u recht had op de CER vergoeding in 2013) en deze via de post naar de gemeente sturen of inscannen en e-mailen naar: [email protected]. Als uit deze gegevens blijkt dat u recht had op deze vergoeding, dan krijgt u later in 2015 een brief van de gemeente met meer informatie over een nieuwe regeling in 2015 en met het verzoek om inkomensgegevens aan te leveren. Lees meer onder het kopje ‘Nieuwe regeling van de gemeente’.

WTCG-regeling afgeschaft

De (landelijke) wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is per 1 januari 2014 afgeschaft. Het geldbedrag van de WTCG-regeling werd altijd achteraf betaald. Dit betekent dat de tegemoetkoming over gemaakte (zorg)kosten in 2013, in december 2014 nog is overgemaakt door het CAK.

Kreeg u in 2013 de WTCG-bijdrage van het CAK uitbetaald, dan ontving u in oktober of november  2014 een brief van het CAK. Bij deze brief zat een antwoordkaart die u terug moest sturen naar het CAK. Via die antwoordkaart geeft u toestemming aan het CAK om uw gegevens over te dragen aan de gemeente.

Stuur de antwoordkaart van het CAK over de WTCG zo spoedig mogelijk terug naar het CAK.

Het CAK geeft vanaf maart 2015 de gegevens aan de gemeente door van inwoners die de antwoordkaart van het CAK over de WTCG hebben ingestuurd. Als u de antwoordkaart niet terugstuurt naar het CAK, weet de gemeente niet dat u de WTCG ontving. Dan kunnen wij u niet informeren over de nieuwe regeling van de gemeente voor inwoners met hoge zorgkosten.

Nieuwe regeling van de gemeente in 2015

De gemeente Epe vindt het belangrijk om inwoners die het volledige eigen risico gebruiken en/of die chronisch ziek zijn of een beperking / handicap hebben, toch enigszins tegemoet te komen in de hoge zorgkosten. De gemeente stelt hiervoor in 2015 het bedrag beschikbaar dat zij vanuit het Rijk ontvangt als vervanging voor de CER- en WTCG-regeling. Dit bedrag is echter veel minder dan dat het Rijk eerder beschikbaar stelde voor deze twee landelijke regelingen. Daarom heeft de gemeente besloten om inkomensgrenzen te stellen aan de regeling in 2015.

In de loop van 2015 worden er brieven verstuurd over deze nieuwe regeling

De volgende groepen inwoners krijgen in de loop van 2015 een brief van de gemeente met het verzoek om inkomensgegevens aan te leveren:

  1. Inwoners die in januari 2015 de brief van de gemeente Epe hebben ontvangen over de CER vergoeding 2014 en die hun rekeningnummer aan de gemeente hebben doorgegeven. 
  2. Inwoners die de antwoordkaart naar het CAK hebben teruggestuurd over de WTCG regeling en die hiermee toestemming aan het CAK hebben gegeven om hun gegevens over te dragen aan de gemeente. Het CAK stuurt dan uw gegevens rond maart 2015 door aan de gemeente.
  3. Inwoners die hulp of een voorziening ontvangen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015.

De gemeente streeft ernaar om deze brieven over de CER en WTCG na de zomer van 2015 te versturen aan inwoners.

Hoe weet de gemeente dat u in aanmerking kwam voor de CER of WTCG regeling?

De gemeente krijgt alleen de gegevens van het CAK overgedragen van inwoners die de antwoordkaart over de CER (brief CAK: zomer 2014) en WTCG (brief CAK: najaar 2014) hebben teruggestuurd naar het CAK.

Wat kunt u doen als u wel recht had op de CER en WTCG vergoeding in 2013, maar niet de antwoordkaarten van het CAK heeft teruggestuurd?

In dat geval kunt u alsnog een kopie van de brief van het CAK maken (waarin staat dat u recht had op de CER en/of WTCG vergoeding 2013) en met de post naar de gemeente sturen of e-mailen naar: [email protected]. Als uit deze gegevens blijkt dat u recht had op deze vergoeding, dan stuurt de gemeente u ook een brief over de regeling in 2015 met het verzoek om inkomensgegevens aan te leveren. (Voor de eenmalige CER-vergoeding van €35,- van 2014 kunt u niet meer aanmerking komen).

Zijn er nog andere tegemoetkomingen voor hoge zorgkosten?

Ja, ook de Belastingdienst en het UWV hebben regelingen als tegemoetkoming voor mensen met hoge zorgkosten. Deze regelingen vallen dus niet onder (de verantwoordelijkheid van) de gemeente. In onderstaande bijlage leest u hier meer over.