Regionaal belastingkantoor in Epe(01-04-2015)

Dit item is verlopen op 20-04-2015.

Intensiever samenwerken in de regio is één van de bestuurlijke speerpunten van de gemeente Epe. Het verminderen van kosten en kwetsbaarheid en het versterken van de kwaliteit zijn belangrijke uitgangspunten. Wethouder Robert Scholten: “Het is goed nieuws dat we met de gemeenten Apeldoorn, Lochem, Voorst en Zupthen gaan samenwerken op het gebied van belastingzaken. Uiteindelijk is dat beter én goedkoper voor onze inwoners.” Het kantoor wordt in Epe gehuisvest.

De gemeentelijke organisatie van Epe maakt al geruime tijd de ontwikkeling door naar een organisatie die zich meer richt op de regierol en daarbij de uitvoering van taken meer overlaat aan inwoners en maatschappelijke partners. “Een regionaal belastingkantoor is daar een mooi voorbeeld van”, zegt wethouder Scholten. “Voor de bijna 300.000 inwoners komt er één loket voor vragen op het gebied van gemeentelijke belastingen, en de WOZ. Ook het voeren van één administratie en het werken met één belastingsysteem is efficiënter.”

Gevolgen voor inwoner

Dit jaar verandert er voor de inwoners nog niets. Vanaf 1 januari 2016 ontvangen de inwoners van de gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen de aanslag voor de gemeentebelastingen niet meer rechtstreeks van de gemeente, maar van het regionale belastingkantoor. “Tot die tijd is er achter de schermen nog heel wat werk te verrichten, want dit regionale belastingkantoor moet nog opgebouwd worden in Epe. Denk aan een nieuwe naam en website, maar ook moeten werkplekken worden ingericht voor de ca. 60 medewerkers.”

Carla Kats, gemeentesecretaris van Epe, is ook blij met deze regionale samenwerking én met de komst van het kantoor naar Epe: “De afgelopen jaren hebben we al stappen gezet door op belastinggebied samen te werken met Apeldoorn. Door nu met nog meer gemeentes samen te werken, wordt het nog goedkoper. Een mooi voorbeeld van samenwerking in de regio dus, waarin de keuze niet altijd valt op de grootste gemeente.”

Financieel voordeel

De samenwerking levert een structurele besparing op van € 1,95 miljoen per jaar. Hiervan komt € 159.000,- ten gunste van de gemeente Epe en ongeveer een kwart van dat bedrag komt uiteindelijk ten gunste van de inwoners via de tarieven riool- en afvalstoffenheffing en de hondenbelasting.