Reizen met kind(eren) met andere achternaam(02-07-2015)

Dit item is verlopen op 31-07-2015.

Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. Bij een reis binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen) is geen persoonscontrole, maar naar of vanuit een land buiten dit gebied wel.

De Koninklijke Marechaussee moet dan bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Dit speelt vooral als een kind met slechts 1 volwassene reist met een andere achternaam en er ernstige redenen zijn om te kijken of er geen sprake is van het onwettig onttrekken aan het ouderlijk gezag. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan.

Om de grenscontrole sneller te laten verlopen, kan de ouder die niet meereist met een formulier toestemming aan u geven om alleen met uw kind te reizen. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kunt u een toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige naar het buitenland downloaden. Dit toestemmingsformulier is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd door de Koninklijke Marechaussee. Ook adviseert de Koninklijke Marechaussee om een aantal documenten mee te nemen.

Een volwassene kan bij de aanvraag van een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart, er voor kiezen de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen.

Aanverwante links