Resultaten aanpak overlast dorpscentra(15-05-2013)

Dit item is verlopen op 29-05-2013.

Net als in 2011, zijn de inwoners van de dorpscentra in Vaassen en Epe in het najaar van 2012 geënquêteerd over overlast. De resultaten worden gebruikt om gericht maatregelen te nemen om overlast tegen te gaan. 

Voor Vaassen blijken de uitkomsten positiever dan voor Epe. De overlast van groepen en geluid is er afgenomen, ’s avonds en ‘s nachts was er minder luidruchtige jeugd op straat en de hoeveelheid zwerfvuil is volgens de inwoners licht gedaald. In Epe is de geluidsoverlast gelijk gebleven en de overlast van groepen gestegen, net als de overlast door zwerfvuil. De inwoners hebben aangegeven het veiligheidsgevoel een gemiddeld gelijk gebleven cijfer te geven: 7,5. Ondanks de overlast hebben zij over het algemeen een positief beeld van hun omgeving.

In de enquête is de inwoners van de dorpscentra gevraagd of zij overlast ervoeren, waar en wanneer deze plaatsvond en welke problemen zij daarbij ervaren hebben. De respons was voor beide enquêtes boven de dertig procent. De enquête geeft een goed inzicht in de stand van zaken, omdat de resultaten zijn bekeken in samenhang met de ervaringen van de partners van het overlastnetwerk. Dit is een samenwerking tussen de wijkagenten, de straathoekwerkers van Koppel en de buitengewoon opsporingsambtenaren, de coördinator leefbaarheid en de ambtenaar openbare orde en veiligheid van de gemeente.

Voor Vaassen centrum behoeft de aanpak van overlast geen aparte aanpak op dit moment, kan uit de resultaten van de enquête geconcludeerd worden. Extra aandacht voor de overlastproblematiek tijdens reguliere surveillances voldoet. Door verbeterde samenwerking tussen de partners van het overlastnetwerk kan een eventuele toename van problemen tijdig worden gesignaleerd en aangepakt.
In Epe is de problematiek van overlast hardnekkiger dan in Vaassen. Naar aanleiding van een tussenevaluatie eind vorig jaar is er al een aantal maatregelen getroffen om de overlast verder aan te pakken. Voor de zomer worden deze maatregelen opgenomen in een aangescherpt plan van aanpak dat de partners van het overlastnetwerk gezamenlijk op zullen stellen.