Ringweg Epe verkeersveiliger(16-07-2013)

Dit item is verlopen op 30-07-2013.

De Vaassenseweg en Emsterweg zijn de afgelopen maanden verkeersveiliger gemaakt. Op korte termijn wil de gemeente Epe ook de ringweg in Epe veiliger maken. Met name voor fietsers.

Vorig jaar stemde het collega al in met verbeteren van enkele kruispunten, zoals de Hoofdstraat/Korte Kuipersweg. Nu heeft het college besloten aanvullende maatregelen te treffen (knelpunten 4, 8 en 9). Op de overzichtskaart ziet u welke knelpunten worden aangepakt en welke niet. De uitvoering start in september dit jaar.

Tien knelpunten

Inwoners van Epe, verkeersdeelnemers, de Fietsersbond en het gemeentebestuur zijn bezorgd over de kwetsbare positie van fietsers op de ringweg. Het tegen de rijrichting in fietsen, zeker door groepen scholieren, is ongewenst en onveilig. Daarom is er een verkeersonderzoek uitgevoerd. Tien locaties zijn vervolgens aangemerkt als knelpunt. Specifieke problemen zijn o.a. dat gemotoriseerd verkeer vanuit zijwegen onvoldoende rekening houdt met fietsers, het bochtige tracé maakt dat fietsers in de knel komen en oversteken op de ring is vaak onveilig. Hieronder een overzicht van de knelpunten op kaart. De ‘groene’ worden in september uitgevoerd. Met de ‘rode’ gebeurt (voorlopig) niets. Het ‘blauwe’ knelpunt is een voorkeursvariant, die mogelijk in 2014 wordt uitgevoerd. 

Het kruispunt Stationsstraat/Hardenbrink is niet in dit plan nog niet meegenomen. Dit kruispunt maakt namelijk onderdeel uit van de maatregelen in het centrum (realisatie marktwand, markthal en parkeergarage) en wordt in 2015 gereconstrueerd.

Fietsers buiten de rijbaan

Met name het realiseren van een vrijliggend fietspad in tegengestelde rijrichting, tussen kruispunt 2 en de Albert Schweitzerlaan, is een enorme verbetering voor de veiligheid van (schoolgaande) fietsers. Zij kunnen nu vanaf de Van Zelmstraat tot de Albert Schweitzerlaan over een lengte van ca. 400 meter buiten de rijbaan fietsen. Zij komen op deze bochtige weg dan geen tegemoetkomende (vracht)auto’s of lijnbussen meer tegen en kunnen bij het oversteken veilig buiten de rijbaan voorsorteren. Deze maatregel maakt het ook mogelijk om de fietsstrook in de meegaande rijrichting te verbreden, zodat fietsers ook daar meer ruimte krijgen. Door deze aanpassingen ontstaat er dus een veiligere en aantrekkelijkere route voor fietsers van het centrum naar scholengemeenschap RSG, de woonwijken Enkweg, Hogeland en Burgerenk en omgekeerd.

Meer informatie

Via Leven in Epe > Verkeer en vervoer kunt u alle plannen terugvinden. U vindt daar het verkeersrapport met alle knelpunten op een rij en de problemen per locatie verder uitgewerkt. Ook kunt u daar de specifieke maatregelen per kruispunt vinden. In september organiseert de gemeente ook een inloopbijeenkomst waar alle maatregelen in en rondom Epe, waaronder die op de ringweg, aan belanghebbenden worden gepresenteerd. U bent dan uiteraard van harte welkom. Houdt u de uitnodiging hiervoor, eind augustus, in de gaten via de Gemeentewijzer, Facebook of Twitter