Samen voor veiligheid(13-06-2013)

Dit item is verlopen op 25-06-2013.

Gemeenten dragen zorg voor de veiligheid binnen de gemeente. Vaak worden zij daarbij met dezelfde vraagstukken geconfronteerd. Samenwerking biedt dan ook voordelen. Burgemeesters van de gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek hebben daarom aangegeven te willen samenwerken op dit gebied. 

Deze gemeenten vormen tevens het nieuwe politieteam Noord Veluwe van de politie-eenheid Oost Nederland. Om de veiligheidsonderwerpen goed aan te kunnen pakken, is een integraal veiligheidsplan (IVP) voor de zes gemeenten opgesteld. Hierin zijn zowel gezamenlijke als gemeentelijke prioriteiten beschreven. De prioriteiten van de gemeente Epe zijn en blijven een veilige woon- en leefomgeving (met aandacht voor inbraakpreventie), en jeugd en veiligheid (met aandacht voor overlast en alcohol- en drugsgebruik jongeren).

Voor alle gemeenten gelden de volgende prioriteiten uit het integraal veiligheidsplan:

  • Alcohol en drugs, in combinatie met overlast, vernielingen en geweld;
  • Inbraken in woningen, bedrijven en bedrijfsauto's;
  • Verkeersveiligheid, te hard rijden, parkeeroverlast en verkeersveiligheid rond scholen;
  • Jeugd en veiligheid. o.a. overlast van hang- en jeugdgroepen en veiligheid in en om school;
  • Leefbaarheid op vakantieparken (project)/revitalisering vakantieparken.

Het integraal veiligheidsplan heeft een looptijd van vier jaar. Het voorstel is om halverwege de looptijd een tussenevaluatie te houden en te bekijken of het noodzakelijk is tot bijstellingen te komen. Het college stelt de gemeenteraad voor de Eper meerjaren kadernota integrale veiligheid 2010-2013 te vervangen door dit integraal veiligheidsplan.

Het betreft hier vooral de gemeentelijke verantwoordelijkheid. Naast de verantwoordelijkheid van politie, brandweer, OM en gemeenten, hebben ook maatschappelijke organisaties en burgers uiteraard ook zelf een verantwoordelijkheid voor veiligheid.

Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om het integraal veiligheidsplan vast te stellen. De gemeenteraad zal hierover spreken in de commissievergadering van 27 juni en in de raadsvergadering van 11 juli.

Te downloaden: