Samenwerking om leefbaarheid en veiligheid te verbeteren(19-04-2013)

Dit item is verlopen op 26-04-2013.

Goede samenwerking met organisaties voor wonen, onderwijs, welzijn en zorg kan de leefbaarheid en veiligheid in de directe woonomgeving verbeteren. Daarom is op 19 april het convenant Samenwerkingsstructuur Leefbaarheid en Veiligheid ondertekend door burgemeester Van der Hoeve en vertegenwoordigers van Koppel, Triada, Politie. Ook de andere kernpartners zullen het convenant ondertekenen.

Ook in 2008 waren al afspraken vastgelegd in een convenant. Inmiddels zijn bestaande werkwijzen aangescherpt, nieuwe werkwijzen ontwikkeld, en is er samenwerking met nieuwe organisaties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook de wetgeving rond bescherming persoonsgegevens is aangepast. Daarom is het convenant geactualiseerd.

De bij het convenant betrokken organisaties willen in een zo vroegtijdig mogelijk stadium problemen signaleren en eenduidig aanpakken. Daarom hebben zij middels het ondertekenen van het convenant afgesproken nauw samen te werken. Deze  afspraken moeten bijdragen tot het bevorderen van een sociaal veilige en leefbare omgeving in alle wijken, preventie van criminaliteit, terugdringen van overlast, bevorderen van wijkgericht werken en een integrale en op elkaar afgestemde aanpak door partijen.

Gemeente en partners zien grote meerwaarde in deze integrale aanpak, waarvoor inmiddels ook regionaal interesse bestaat. Het voorbeeld van de gemeente Epe vindt wellicht ook elders navolging.