Schenking keramiek toegevoegd aan kunstcollectie(27-03-2013)

Dit item is verlopen op 09-04-2013.

De heer Rob Crèvecoeur overhandigde dinsdag 26 maart een kleine geglazuurde schaal en een vaasje aan wethouder Van Nuijs. Deze twee keramische voorwerpen zijn een schenking aan de gemeente uit een nalatenschap.

Deze keramische voorwerpen komen uit de nalatenschap van de vader van de heer Crèvecoeur. Zijn ouders hadden een kunstnijverheidwinkel in Zwolle waar ze o.a. keramiek van Lanooy verkochten. Ze kwamen in 1958 in Epe wonen, waar ze aan huis een klein winkeltje hadden en waar zijn vader les in pottenbakken en les in werken met klei gaf aan talloze Epenaren.

Crèvecoeur senior kende Lanooy goed. Hij maakte o.a. herdenkingstegeltjes. Ook voerde hij een tegeltableau uit voor een school in Emst, dat helaas bij latere uitbreidingen verloren is gegaan. Hij overleed in 2011, op de leeftijd van bijna 95 jaar. In het programma ‘Ode aan de doden’ van Omroep Gelderland (december 2011) werd bij Crèvecoeur thuis het werk van zijn vader gefilmd.

Zo af en toe krijgt de gemeente Epe een kunstwerk aangeboden als schenking uit een nalatenschap. De gemeente is dankbaar voor dergelijke schenkingen. Het is echter de taak van de gemeentelijke kunstcommissie om deze schenkingen op waarde te beoordelen en eventueel toe te voegen aan de kunstcollectie van de gemeente. Hiervoor geldt een aantal criteria, bijvoorbeeld dat de kunstenaar op enigerlei wijze een relatie met Epe moet hebben en het werk moet uiteraard van goede kwaliteit zijn. De werken van Crèvecoeur worden opgenomen in de kunstcollectie van de gemeente.