Soepele overgang Jeugdzorg naar gemeente(29-10-2013)

Dit item is verlopen op 13-11-2013.

Per 2015 worden de gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Om voor een soepele overgang te zorgen, is afgesproken dat jeugdigen die eind 2014 zorg ontvangen, in 2015 bij hun zorgaanbieder kunnen blijven. De gemeente Epe heeft samen met de 7 gemeenten van de Jeugdzorgregio Oost Veluwe/Midden IJssel (Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem. Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen) daarover afspraken gemaakt. Die afspraken staan in het Regionale Transitiearrangement (RTA). Het college van B&W van Epe onderschrijft het RTA en zal de gemeenteraad om instemming vragen.

De gemeenten in onze regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel moeten voor 31 oktober het Regionale Transitiearrangement (RTA) vaststellen. Tijdens de voorbereiding van het RTA bleek dat de informatie die op dit moment bekend is nog veel onzekerheden bevat. De samenwerkende gemeenten vinden het daarom niet verstandig om onder deze tijdsdruk budgetafspraken te maken.

De gemeenten willen tegelijkertijd dat de aanpak in de Jeugdzorg snel gaat veranderen, omdat zij minder geld voor de Jeugdzorg krijgen. Door nieuwe cliënten slimmer en sneller te helpen, verwachten zij dat de jeugd beter geholpen kan worden. Daarom is besloten om de komende maanden samen met de zorgaanbieders een inhoudelijke veranderagenda te maken. Op basis van deze agenda maken de gemeenten in 2014 contractafspraken met de instellingen voor de zorg in 2015. In 2014 worden de veranderingen al gezamenlijk in gang gezet. Hierdoor kunnen de aanbieders van jeugdhulp de bezuiniging op het budget van tenminste 5% in 2015 ook echt waarmaken.

Andere aanpak

De gemeente Epe gaat samen met de andere gemeenten uit de regio meer inzetten op preventie en voorlichting. Door problemen vroegtijdig te signaleren willen gemeenten voorkomen dat problemen uit de hand lopen en daarmee alleen maar duurder worden om op te lossen. Daarbij is het credo: zorg zo snel en zo dicht mogelijk bij huis organiseren: één gezin, één plan, één regisseur.

Controle door rijk

De afspraken die de gemeente maakt in de regio worden gecontroleerd door het rijk via de Transitie Commissie Stelselherziening Jeugd. Deze commissie heeft eind september positief op de benadering van onze regio gereageerd. Het naar voren halen van de andere aanpak in de Jeugdzorg naar 2014 getuigt volgens de commissie van lef. Om goedkeuring van de commissie te krijgen moet de regio het inhoudelijk proces en de planning echter goed beschrijven in het Regionale Transitiearrangement. Op 4 november wordt duidelijk of de regio voor de gekozen aanpak de definitieve goedkeuring krijgt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies Tukker, projectleider transitie Jeugdzorg regio Midden IJssel, Oost Veluwe. Telefoon: 06-11619087, email: [email protected].