Stand van zaken actualisatie bestemmingsplan Buitengebied(28-02-2013)

Dit item is verlopen op 14-03-2013.

De gemeente is al een tijdje bezig om het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ te vernieuwen. Een hele klus, want voor juni 2015 moeten er zo’n 14.000 hectare grond en circa 2.400 adressen van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ opnieuw worden ‘bestemd’. Dit houdt in dat in de meeste gevallen de huidige situatie opnieuw wordt vastgelegd. Een bestemmingsplan moet eens in de tien jaar geactualiseerd worden.

 

Wat is een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan is een beleidsdocument dat de ruimtelijke ordening bepaalt: het geeft de bestemming van een gebied aan en bepaalt wat er met een bepaalde ruimte mag gebeuren. Er staat bijvoorbeeld in wat de bestemming is van woningen, campings en agrarische bedrijven en hoe groot gebouwen mogen zijn.

 

Proces

In augustus 2012 is er een klankbordgroep ingesteld met daarin twee inwoners van het buitengebied en een aantal (georganiseerde) belangen- en bewonersverenigingen. Deze klankbordgroep reageert op voorstellen en ideeën en kan daarnaast mogelijk alternatieven inbrengen. In het najaar van 2012 is er vervolgens een oproep gedaan aan inwoners van het buitengebied om kleinschalige initiatieven in te dienen, zodat deze meegenomen konden worden in de procedure.

 

Op 24 januari jl. heeft de gemeenteraad de concrete uitgangspunten en aanbevelingen voor het bestemmingsplan buitengebied vastgesteld in een nota. Op dit moment is de gemeente bezig met de inventarisatie van het buitengebied en met het beoordelen van alle ingediende initiatieven. Daarna start de gemeente met de voorbereidingen voor de Milieu Effect Rapportage (MER) en met het voorontwerp bestemmingsplan. De verwachting op dit moment is dat het voorontwerp bestemmingsplan eind 2013 ter inzage gaat.