Twee locaties voor opvang vluchtelingen beschikbaar in gemeente Epe(24-09-2015)

Dit item is verlopen op 08-10-2015.

De gemeente Epe heeft aan het COA doorgegeven op dit moment twee locaties beschikbaar te hebben voor kortdurende crisis noodopvang van vluchtelingen voor de eerste 72 uur. 

Het gaat om kampeerboerderij De Berghoeve in Epe en om een viertal ingerichte trekkershutten op particulier terrein bij de heer Zwier van der Weerd aan de Hogestraat in Oene. In deze trekkershutten kunnen maximaal 16 vluchtelingen opgevangen worden. In De Berghoeve is vooralsnog plek voor maximaal 32 vluchtelingen.

Of en zo ja wanneer en hoeveel vluchtelingen op deze locaties komen, is op dit moment nog niet bekend. De locaties met de genoemde aantallen en beschikbaarheid zijn doorgegeven aan het COA. Als het COA aan de gemeente laat weten hier gebruik van te willen maken, dan kan de opvang van vluchtelingen op deze locaties snel geregeld worden. Uiteraard volgt er op dat moment nieuwe informatie. Als er daadwerkelijk vluchtelingen komen, gaat het om kortdurende noodopvang voor de eerste 72 uur. Daarna stromen de vluchtelingen door naar reguliere opvanglocaties elders in het land.  

De gemeente is blij met de hulp en medewerking van De Berghoeve en de heer Van der Weerd. Er zijn verschillende locaties onderzocht. Het COA bepaalt uiteindelijk of zij gebruik maakt van een accommodatie. Een accommodatie moet altijd voldoen aan bepaalde eisen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, sanitaire voorzieningen etc. Mede dankzij de hulp en medewerking van deze particuliere initiatieven, kunnen we als gemeente wellicht een bijdrage leveren aan de acute situatie in ons land. ‘Samen zorgen voor elkaar!’

(Onderaan dit bericht vindt u een overzicht van de nieuwsberichten die eerder over dit onderwerp verschenen.)

-------------------------------------------------------------------------------------------

Verschillende soorten opvang

Er wordt (landelijk) onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten opvang. Hieronder vindt u een overzicht. In bovenstaand bericht gaat het dus om mogelijkheid 1.

1. Kortdurende crisisnoodopvang

  • Deze opvang is in beginsel bedoeld voor 72 uur, waarna vluchtelingen kunnen doorstromen naar de andere vormen van opvang. Dit zijn locaties (sporthallen e.d.) die ‘normaal’ incidenteel worden gebruikt voor bevolkingszorg bij rampen of crises.

2. Noodopvang

  • Hallen en locaties voor de duur van 6-12 maanden met een opvangcapaciteit voor tussen de 300-600 bewoners. Bij voorkeur in de directe nabijheid van een mogelijke tijdelijke of reguliere opvanglocatie.

3. Tijdelijke opvang

  • Accommodaties voor de duur van één tot twee jaar met een opvangcapaciteit van 300 – 800 bewoners, waarvan de exploitatie deels door de verhurende eigenaar wordt gevoerd.

4. Reguliere opvang

  • Een asielzoekerscentrum (AZC) dat door het COA wordt geëxploiteerd voor een termijn vanaf twee jaar met een opvangcapaciteit van 600-1500 personen. Let wel: met reguliere opvang wordt dus weer iets anders bedoeld dan de reguliere huisvesting.