Uit de raad – 14 en 19 november 2013(26-11-2013)

Dit item is verlopen op 03-12-2013.

Donderdag 14 en dinsdag 19 november vergaderde de gemeenteraad. Hier leest u wat er door de raad besproken en besloten is. 

Afvalbeleidsplan Epe 2013-2016

De raad heeft het afvalbeleidsplan 2013-2016 vastgesteld. Dit betekent dat er een nieuw afvalinzamelingsysteem wordt ingevoerd. Nu het besluit over het nieuwe afvalinzamelingsysteem genomen is, wordt bekeken wanneer dit precies ingevoerd kan worden. Het nieuwe afvalbeleidsplan gaat uit van een driewekelijks huis-aan-huis inzamelsysteem voor restafval, groente- fruit- en tuinafval (GFT) en plastic. Nu wordt dit afval nog iedere twee weken opgehaald. Er is gewerkt aan een nieuw afvalbeleidsplan, omdat de gemeente Epe in vergelijking met omliggende gemeenten een hoog aantal kilo’s restafval heeft per inwoner. Met restafval wordt al het afval bedoeld dat niet gescheiden kan worden. Veel afval is eigenlijk al lang geen afval meer, maar een grondstof die hergebruikt kan worden. Daarnaast betekent minder restafval minder afvalverbranding en meer recycling. Kortom, dit is beter voor het milieu én kost minder geld.

De gemeenteraad heeft één motie bij dit voorstel aangenomen. (Een amendement is een wijziging van het voorstel, een motie is een oproep aan het college). In de motie wordt het college opgeroepen om bij de inwerkingtreding van het nieuwe afvalsysteem duidelijk aan te geven dat ter voorkoming van stankoverlast de mogelijkheid bestaat groente en fruitafval in de grijze container te doen. Dat kan nodig zijn als de groene container slechts één keer per drie weken wordt geleegd.

Programmabegroting 2014-2017

De gemeenteraad heeft de programmabegroting 2014-2017 vastgesteld. Hierbij is een aantal amendementen en moties aangenomen, namelijk:

  • Voor de woordelijke verslaglegging van de raadsvergaderingen wordt het budget van de raad vergroot met €4500,- (amendement).
  • Het bedrag voor de realisatie van het dorpsplein in Oene wordt verhoogd met €26.250,-. Dit gebeurt alleen als de provincie ook de gevraagde subsidie verstrekt (amendement).
  • Het college van B&W is opgeroepen om voor 1 maart 2014 in beeld te brengen welke opties er voor de langere termijn zijn voor de huisvesting van Wijkvereniging Oosterhof. De opties zouden toegelicht moeten worden met een overzicht van voor- en nadelen en aangevuld moeten zijn met een financiële onderbouwing.
  • De raad heeft het college van B&W verzocht een convenant op te stellen met ondernemers (en eigenaren) om de bewegingsvrijheid in de dorpscentra van Epe en Vaassen voor mensen met motorische beperkingen (bijv. rolstoelgebruikers) of met visuele beperkingen (blinden/slechtzienden) te verbeteren. Zij worden nu vaak gehinderd door reclameborden, terrasmeubilair etc. Het college wordt daarnaast verzocht om hierop te handhaven als dat nodig is.
  • Het college is verzocht om te onderzoeken of er voor omgevingsvergunningen voor het kappen van enkele bomen een vereenvoudigde procedure mogelijk is, die leidt tot aanzienlijk lagere kosten voor de inwoners.
  • Het college is gevraagd na te gaan op welke wijze kan worden aangehaakt bij of ondersteuning kan worden verleend aan het themajaar ‘Fietsen 2014’. In 2014 staat de promotie van Nederland in binnen- en buitenland in het teken van fietsen. Via een zogenaamd themajaar is 2014 bedoeld om te kijken naar structurele samenwerking van de toeristische sector en het Landelijk Fietsplatform en andere partners die verbonden zijn aan gezondheid en duurzaamheid.
  • Het college is opgeroepen om het tariefsvoorstel van de toeristenbelasting tijdig gereed te hebben. De raad kan dan jaarlijks voor 15 juni het tarief voor het daarop volgende jaar vaststellen.
  • Tot slot roept de gemeenteraad het college van B&W op om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het beschikbaar stellen van ‘gratis’ Wi-Fi in de centra van Vaassen en Epe en om hierover voor 1 maart te rapporteren aan de raad.

Belastingverordeningen

De raad heeft 19 november de volgende belastingverordeningen voor 2014 vastgesteld:

  • onroerende-zaakbelastingen;
  • rioolheffing;
  • forensenbelasting;
  • hondenbelasting;
  • leges;
  • lijkbezorgingsrechten;
  • marktgeld;
  • precariobelasting;
  • rioolaanleg- en aansluitgeld;
  • toeristenbelasting.

Ook heeft de gemeenteraad, onder intrekking van het Kwijtscheldingsbesluit, de Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen vastgesteld.

Verder is het bestemmingsplan functieverandering Heemhoeveweg 6, Emst vastgesteld. Dit bestemmingsplan bevat de juridische planologische regeling voor de realisatie van twee vrijstaande woningen. De raad heeft de provincie Gelderland verzocht om de planontwikkeling voor het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Beemte Vaassen uit te voeren door middel van het opstellen van een inpassingsplan en met gebruikmaking van de coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening. Als voorwaarde is daarbij gesteld dat de uitgangspunten zoals verwoord in het Gebiedsplan LOG Beemte Vaassen worden overgenomen. Tenslotte heeft de raad besloten om een ontwerp verklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een perceel aan de Bokkerijweg te Vaassen Het perceel ligt in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Beemte-Vaassen.