Uit de raad - 30 mei 2013(31-05-2013)

Dit item is verlopen op 14-06-2013.

Donderdag 30 mei vergaderde de gemeenteraad weer. Hier leest u wat er door de raad besproken en besloten is. 

Allereerst was er een hamerstuk, namelijk de ontwerpprogrammabegroting 2014 van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ). Een hamerstuk betekent dat er over dat onderwerp geen discussie meer plaatsvindt tijdens de raadsvergadering. De raad heeft besloten geen zienswijze in te dienen op deze ontwerpprogrammabegroting.

Jaarstukken 2012 en Perspectiefnota 2014-2017

Vervolgens heeft de raad ingestemd met de jaarstukken 2012. De jaarstukken vormen het sluitstuk van de jaarlijkse begrotingscyclus en bestaan uit een jaarverslag en de jaarrekening.
Daarna heeft de raad ook de Perspectiefnota 2014-2017 aangenomen. Met de Perspectiefnota rapporteert het college van B&W ieder voorjaar aan de gemeenteraad welke belangrijke maatschappelijke, bestuurlijke en financiële ontwikkelingen op de gemeente afkomen die van invloed zijn voor het opstellen van de begroting voor de periode 2014-2017 later dit jaar. In deze Perspectiefnota wordt voorgesteld om een aantal financiële maatregelen uit te werken om naast de huidige bezuinigingen nieuwe bezuinigingsoperatie en extra belastingmaatregelen te voorkomen. De raad heeft een aantal richtinggevende uitspraken gedaan die van belang zijn voor de voorbereiding van de begroting.

Bij de Perspectiefnota werd ook een motie aangenomen van het CDA waarin een oproep gedaan wordt om bij de begroting in het najaar inzichtelijk te maken wat de financiële consequenties zijn van het verhogen van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte. Daarnaast is een motie van Nieuwe Lijn, GroenLinks en het CDA aangenomen. Hierin verzoekt de raad het college al het mogelijke te doen om het glasvezelnet uit te breiden naar het buitengebied. Op dit moment wordt dat in de dorpskernen aangelegd. Een motie van de PvdA om nieuw beleid met passende indicatoren te kunnen monitoren is unaniem aangenomen.

Begroting regio Stedendriehoek 2014

De raad heeft besloten om geen zienswijze in te dienen op de conceptbegroting van de Regio Stedendriehoek 2014.

Vaststelling bestemmingsplan Centrum Epe

Verder heeft de raad gesproken over het bestemmingsplan Centrum Epe. Een bestemmingsplan moet iedere tien jaar geactualiseerd worden. Het gaat bij dit bestemmingsplan dan ook om een actualisatie. De ontwikkelingen voor de Marktwand en het Marktplein in het centrum van Epe zitten niet in dit bestemmingsplan. In verband met een amendement over een perceel aan de Bloemstraat, is besluitvorming doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering op 20 juni a.s.

Interpellatiedebat

Tot slot was er nog een interpellatiedebat. Een interpellatiedebat is een ingelast debat in een vergadering van de gemeenteraad. Een fractie kan een interpellatiedebat aanvragen om inlichtingen van het college of de wethouder te krijgen. Dit interpellatiedebat was aangevraagd door de fracties van SGP-CU en de VVD. Aanleiding voor het debat was de oprichting in de zomer van vorig jaar van een strategische board met een stichting als rechtspersoon ter vervanging van het Economisch Platform Stedendriehoek en het Regionaal Platform Arbeidsmarkt. Er werd gedebatteerd over de vraag of wethouder De Vries de raad tijdig heeft geïnformeerd over de totstandkoming van de strategische board en de voorgestelde stichtingsvorm. Een motie, waarbij de handelswijze van de wethouder werd betreurd, kreeg onvoldoende steun.

Terugkijken?

U kunt de vergadering terugkijken via http://epe.raadsinformatie.nl.