'Vaassen, een cultuurhistorische wandeling’(18-04-2013)

Dit item is verlopen op 27-04-2013.

Op donderdag 18 april ontving wethouder Joop van Nuijs het eerste boekje ‘Vaassen, een cultuurhistorische wandeling’ van regioarcheoloog Nathalie Vossen. Het boekje past in de reeks cultuurhistorische routes in Nederland en is verder onderdeel van het grotere project ‘visualisatie grafheuvellijn Epe-Vaassen’. Binnen dit project wordt komend jaar ook een uitgebreide website met achtergrondinformatie en -documentatie gelanceerd. Ook buiten in het veld gaat de gemeente informatie tonen door middel van informatiezuiltjes (pollers). 

De cultuurhistorische wandeling die is opgenomen in het boekje begint midden in het dorp Vaassen. Via de dorpskerk voert het u langs diverse cultuurhistorische parels, zoals kasteel de Cannenburgh, de beken en sprengen, de oude watermolenlocaties, Kroondomein Het Loo, de Celtic fields en uiteraard de grafheuvels. Over de grafheuvels is het nog vermeldenswaard dat de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden sinds 2008 bezig is met het project ‘Voorouderlijke Grafheuvels’. Dit onderzoek werpt ook een nieuw licht op ónze grafheuvels.

Uit de eerste resultaten blijkt wederom hoe bijzonder de Vaassense grafheuvellijn is, zelfs binnen Europa. Op de ‘pollers’ die later dit jaar in het veld worden geplaatst, wordt dan ook meer informatie over dit project gegeven. De Universiteit van Leiden zal het plaatsen van de ‘pollers’ begeleiden. Het boekje wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs en is verkrijgbaar in de boekhandels.