Veranderingen Huishoudelijke Hulp(15-07-2014)

Dit item is verlopen op 26-08-2014.

Het rijk heeft flinke bezuinigingen op de huishoudelijke hulp aangekondigd. Door deze ontwikkelingen is ook de gemeente Epe gedwongen om de huishoudelijke hulp anders te organiseren dan nu het geval is. Wij hebben de veranderingen voor 2015 voor u op een rijtje gezet.

Nieuwe Wmo 2015

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van inwoners, waaronder de huishoudelijke hulp. Op 1 januari 2015 wordt de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Daarmee zet het rijk een volgende stap richting het bundelen van zorg en ondersteuning dichterbij de mensen, door meer taken vanuit de landelijke Algemene wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz) onder te brengen in de lokale Wmo. Daarnaast wordt meer nadruk gelegd op de zelfredzaamheid van mensen en krijgen gemeenten te maken met flinke bezuinigingen. Voor de financiering van de huishoudelijke hulp heeft het rijk bijvoorbeeld een aanzienlijke bezuiniging aangekondigd vanaf 2015.

Wat verandert er in de gemeente Epe?

Wethouder Dick van Norel: “In onze gemeente is in 2012 een traject gestart waarbij al heel goed ingespeeld is op de invoering van deze Wmo. Medewerkers van de gemeente gaan al enkele jaren bij mensen die een zorgvraag hebben langs, om het gesprek aan te gaan en samen te inventariseren wat mogelijke oplossingen zijn. Dit zijn de zogenaamde ‘keukentafelgesprekken’. Deze werkwijze leidt tot maatwerk en lagere uitgaven, waardoor de gemeente Epe gedeeltelijk de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, die nu met de nieuwe Wmo gepaard gaan, kan opvangen. Dat is dus heel positief nieuws in onze gemeente, want dankzij deze werkwijze kan de gemeente Epe de komende jaren ook huishoudelijke hulp blijven aanbieden.”

Om ook in de toekomst goede zorg en huishoudelijke hulp te kunnen blijven bieden aan alle mensen die dat echt nodig hebben, heeft het college van B&W besloten om de lichtste vorm van ondersteuning anders te gaan organiseren:

  • Voor het doen van de boodschappen en het wassen en strijken wordt een algemene servicedienst opgericht die voor alle inwoners van de gemeente Epe beschikbaar wordt tegen een geringe bijdrage. Hiermee verbetert het voorzieningenniveau in de gemeente en wordt er zo geen onderscheid meer gemaakt tussen mensen met en zonder beperking.
  • Zodra deze dienst beschikbaar is, neemt de gemeente contact op met de inwoners die een beroep doen op huishoudelijke hulp voor boodschappen, wassen en/of strijken. Tijdens een gesprek met deze inwoners wordt onderzocht of er gebruik kan worden gemaakt van de algemene servicedienst. Mocht dit nieuwe onderzoek leiden tot een afname van het aantal uren huishoudelijke hulp, dan wordt er een overgangsperiode afgesproken. Dit om inwoners de gelegenheid te bieden zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Wethouder Dick van Norel: “Voor de gemeente Epe staat voorop dat wij inwoners die het echt nodig hebben, blijven ondersteunen bij het kunnen voeren van het huishouden. Aan de andere kant wil zowel het rijk als de gemeente Epe dat mensen elkaar meer gaan ondersteunen en zelf zaken oppakken en regelen als dat mogelijk is. Maar volgens dat principe werken we in onze gemeente al deels. Waar mogelijk wordt bijvoorbeeld gekeken waar algemene voorzieningen een oplossing kunnen bieden.”

Wat verandert er voor u?

Tot 1 januari 2015 verandert er voor u niets. U behoudt uw huidige toegewezen uren en uw hulp volgens uw huidige indicatie huishoudelijke hulp. Per 1 januari 2015 gelden de nieuwe regels (omdat dan de nieuwe Wmo van kracht is) alleen voor nieuwe cliënten én voor bestaande cliënten die een beroep doen op huishoudelijke hulp met boodschappen, wassen en strijken. (De veranderingen gelden dus niet voor alle inwoners die gebruik maken van huishoudelijke hulp.) 

We gaan met u in gesprek.

Zodra de algemene servicedienst in de loop van 2015 beschikbaar is, gaat de gemeente in gesprek met de inwoners die een beroep doen op huishoudelijke hulp voor boodschappen, wassen en/of strijken. Alleen voor deze inwoners verandert er immers iets. Tijdens dit gesprek wordt de ondersteuning die u nu krijgt samen met u opnieuw bekeken. Het doel van dit gesprek is om gezamenlijk te komen tot een passende oplossing. Deze kan anders zijn dan uw huidige hulp, maar uw behoefte staat centraal. U krijgt op tijd te horen wanneer dit gesprek plaats vindt. Als u een indicatie heeft voor huishoudelijke hulp met boodschappen, wassen / strijken verandert er niets, totdat de gemeente met u in gesprek geweest is en een nieuw besluit heeft genomen over de inzet van de zorg. In het geval dat besloten wordt tot een afname van de hulp, dan wordt een overgangsperiode van zes maanden gehanteerd.

Krijgt u door de veranderingen andere hulp?

De gemeente gaat in gesprek met de zorgaanbieders die nu uw huishoudelijke hulp leveren over de veranderingen vanaf 1 januari 2015. Omdat de onderdelen - boodschappen, wassen  en strijken - uit de huishoudelijke hulp in ieder geval anders worden ingericht, betekent dit ook veranderingen voor de aanbieders. Mochten er veranderingen voor u zijn, dan wordt u hier tijdig over ingelicht door zowel de gemeente als de zorgaanbieder.

Heeft u een persoonsgebonden budget (pgb)?

Voor inwoners van de gemeente Epe blijft het persoonsgebonden budget (pgb) in 2015 beschikbaar. Er wordt op dit moment nagedacht over de invulling van de voorwaarden hiervan. Hoe het pgb er precies uit gaat zien, kunnen we u naar verwachting in het najaar van 2014 vertellen.

Verandert de eigen bijdrage?

U betaalt een eigen bijdrage voor de hulp die geleverd wordt. De hoogte van uw eigen bijdrage is onder andere afhankelijk van de hulp die u ontvangt, van uw inkomen en van uw vermogen. Als u al huishoudelijke hulp ontvangt, kan het in sommige gevallen betekenen dat uw eigen bijdrage verandert in 2015. Wij kunnen u op dit moment nog niet vertellen wat de concrete gevolgen voor u zijn, omdat dit per persoon verschilt. Nadat de gemeente opnieuw met u in gesprek is geweest over de veranderingen in de huishoudelijke hulp, kunt u eenvoudig via de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) uw eigen bijdrage berekenen.