Verkeersveilige schoolomgeving hebben ouders zelf in de hand(24-08-2015)

Dit item is verlopen op 10-09-2015.

Nog steeds ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties bij scholen en dit levert iedere dag gevaar op voor de veiligheid van schoolkinderen. Meest voorkomende oorzaak? De ouders die hun kinderen naar school brengen zijn de voornaamste groep automobilisten die deze onveilige situaties veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoeken van Veilig Verkeer Nederland en landelijk uit diverse politiecontroles.

Ouders hebben vaak haast als ze hun kind naar school brengen en willen het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang van de school parkeren als ze hun kind komen ophalen. Ze rijden daarbij  te hard of parkeren hun auto verkeerd. Hierdoor is de parkeersituatie vaak chaotisch en voor kinderen onoverzichtelijk. Dit zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Schoolzones instellen

De gemeente stelt schoolzones in om het verkeersgedrag rondom de scholen te beïnvloeden. In zo’n schoolzone wijst een bord de weggebruikers op de aanwezigheid van een school en geldt een maximum snelheid van 30 km per uur. Ook zijn schoolfietsroutes opgesteld. Naast de gemeente kunt u ook de verkeersituatie rond de school veiliger maken.

Wat kan iedereen doen?

  1. Benader de school; stel voor om het probleem samen onder de aandacht te brengen van de gemeente.
  2. Doe feitenonderzoek: gemeente, school, ouders en leerlingen brengen het haal- en brengverkeer en de verkeersstromen in beeld.
  3. Bespreek de meetresultaten.
  4. Spreek ouders en leerlingen die ongewenst verkeersgedrag vertonen aan. Dit kunnen de leerlingen ook zelf doen!
  5. Bespreek met de gemeente welke maatregelen het beste bij de meetresultaten passen, zoals: aanpassen verkeerssituatie, bijvoorbeeld door parkeervakken te maken, of paaltjes te plaatsen om parkeren te voorkomen.