Voorbereidingen op nieuwe wijze van afvalinzameling(09-06-2014)

Dit item is verlopen op 15-06-2014.

In de gemeente Epe start 1 september a.s. een nieuwe wijze van afvalinzameling. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Een overzicht van de stand van zaken.

Nieuwe ondergrondse verzamelcontainers

De meeste bovengrondse verzamelcontainers voor restafval worden vervangen door ondergrondse verzamelcontainers. De komende weken is Circulus bezig met het plaatsen van de nieuwe ondergrondse containers. De graafwerkzaamheden starten in Vaassen, gevolgd door Oene, Emst en Epe. De bovengrondse verzamelcontainers staan meestal op plekken bij hoogbouw. Uitgangspunt bij het plaatsen van de ondergrondse containers is de huidige locatie van de bovengrondse containers. Soms is dat praktisch niet mogelijk en zijn er goede redenen om voor een andere plek te kiezen. Bijvoorbeeld vanwege kabels en leidingen in de grond, of vanwege bomen of de verkeerssituatie.

Omwonenden die gebruik maken van deze containers ontvangen binnenkort een nieuwe milieupas die nodig is om de nieuwe container te openen. Deze (nieuwe) milieupas betekent niet dat er per gebruik van de container betaald moet worden.

Kunststof afval wegbrengen naar winkelcentra

Bij de winkelcentra in alle dorpen zijn ondergrondse verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen geplaatst. Deze zijn door iedereen te gebruiken. De verzamelcontainers staan op de volgende locaties:
● Emst: Hanendorperweg tegenover huisnummer 2.
● Epe: Sint Martinusplein, bij de Albert Heijn
● Epe: parkeerplaats bij de St. Jorisweg/Kuipersweg
● Oene: achter het Kulturhus (Dorpsstraat 14-16, parkeerplaats)
● Vaassen: Houtzagersstraat naast huisnummer 2, parkeerplaats
● Vaassen: Torenstraat/Kerkweg, achterzijde Dekamarkt, parkeerplaats.

Grof snoeiafval- takkenrondes in voor- en najaar

In april is er een extra (gratis) ronde voor grof snoeiafval geweest. Hiervoor konden mensen zich aanmelden. In het najaar volgt een nieuwe ophaalronde.

Nieuwe container voor kunststof afval

Alle huishoudens ontvangen in de laatste twee weken van augustus of in de eerste week van september een grijze container met oranje deksel van 240 liter voor kunststof verpakkingsafval. Hierover krijgen al deze huishoudens in juni bericht. Wie geen container voor kunststof verpakkingen wil, kan zich daarvoor via de website van Circulus of telefonisch bij Circulus afmelden met een persoonlijke code. Dat staat in het bericht dat huishoudens medio juni ontvangen.

Driewekelijkse inzameling

Per 1 september 2014 wordt er overgegaan van een tweewekelijkse naar een driewekelijkse inzameling voor restafval, gft afval en kunststof afval. Ook de inzameling van glas, papier, textiel, blik en e-goed door Stilema wordt driewekelijks. Eind augustus ontvangen alle huishoudens een nieuwe (papieren) afvalkalender voor 2014 en 2015 met de nieuwe inzameldata.

Bladkorven

Van 1 oktober tot aan kerst worden er ca. dertig bladkorven verspreid in de gemeente geplaatst. Tussen oktober en eind december worden deze bladkorven regelmatig geleegd. Eind december worden de bladkorven weer verwijderd. De locaties van de bladkorven wordt na dit eerste jaar geëvalueerd en indien nodig en mogelijk aangepast.