Voorontwerp beleidsplan inrichting en gebruik begraafplaatsen (17-04-2014)

Dit item is verlopen op 25-05-2014.

Het college van B&W heeft het ‘voorontwerp beleidsplan begraafplaatsen gemeente Epe 2014-2019’ vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. De gemeente Epe telt in totaal zeven gemeentelijke begraafplaatsen. 

Met dit beleidsplan wordt ingespeeld op maatschappelijke veranderingen bij het gebruik en de inrichting van begraafplaatsen.

Voorbeelden van deze veranderingen zijn het inspelen op de trend van natuurlijk begraven, verschuivingen tussen de wens tot begraven of cremeren, het behouden van graven met een cultuur-historische waarde, het schudden of ruimen van een graf en het versterken van de landschappelijke waarden van met name de oude begraafplaatsen aan de Tongerenseweg in Epe en de Zwanenweg in Vaassen.

De uitgangspunten in dit beleidsplan zijn:

  • elk dorp behoudt zijn eigen begraafplaats;
  • capaciteitsgroei wordt in de eerste plaats gevonden in herontwikkeling van bestaande begraafplaatsen;
  • de gemeente richt zich op regie en kerntaken, het beheer wordt kostenneutraal gerealiseerd;
  • de cultuur-historische elementen van graven en monumenten worden waar mogelijk versterkt, vergroot en geregistreerd.

Schudden en ruimen

In het beleidsplan wordt ook gesproken over ‘schudden’ en ‘ruimen’. Dit biedt de mogelijkheid om op de begraafplaatsen Tongerenseweg in Epe en Zwanenweg in Vaassen op beperkte schaal nieuwe ruimte te creëren door het ruimen en opnieuw uitgeven van graven, waarvan het grafrecht is verlopen en waarvan rechthebbenden afstand hebben gedaan. In sommige situaties wil een rechthebbende een graf behouden, maar er wel een nieuw graf van maken om iemand in te begraven. Dan wordt aan de rechthebbende van een graf de gelegenheid geboden om het graf te laten ‘schudden’. Dan kan deze eigenaar het graf behouden en er opnieuw iemand in begraven. De stoffelijke resten van de oorspronkelijke persoon in het graf worden dieper in de grond begraven en niet verwijderd. Dat is bij ruimen wel het geval.

Eeuwigdurend grafrecht

Vanuit Joods-christelijke of  islamitische traditie is er van oudsher een voorkeur voor ‘eeuwigdurend grafrecht’. De gemeente biedt daarom de mogelijkheid aan rechthebbenden om grafrechten ongelimiteerd te verlengen. Daarmee kunnen nabestaanden die dat belangrijk vinden en dat ook willen bekostigen zelf zorgdragen voor het ‘eeuwig’ in stand houden van een graf. Als nabestaanden het graf niet meer willen bekostigen vervalt het graf aan de gemeente en kan er eventueel geruimd worden.

Reageren of meer informatie?

Het voorontwerp van dit beleidsplan ligt tot en met dinsdag 27 mei a.s. ter inzage. Tot en met 27 mei kunt u schriftelijk of mondeling een zienswijze over het voorontwerp beleidsplan begraafplaatsen Epe 2014-2019 indienen. Een schriftelijke zienswijze kunt u indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Epe. Het beleidsplan kunt u lezen onder de bekendmaking. Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de gemeente Epe via tel. 14 0578.