Werkzaamheden nieuwe ondergrondse afvalcontainers(22-05-2014)

Dit item is verlopen op 26-06-2014.

In de gemeente Epe start 1 september a.s. een nieuwe wijze van afvalinzameling. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De nieuwe wijze van afvalinzameling houdt een aantal veranderingen in. Eén daarvan is het vervangen van de meeste bovengrondse verzamelcontainers voor restafval door ondergrondse verzamelcontainers.

De komende weken is Circulus bezig met het plaatsen van de nieuwe ondergrondse containers. Dit gebeurt op zestig plekken in de gemeente. De graafwerkzaamheden zijn gestart in Vaassen, gevolgd door Oene, Emst en Epe. De bovengrondse verzamelcontainers staan meestal op plekken bij hoogbouw. Uitgangspunt bij het plaatsen van de ondergrondse containers is de huidige locatie van de bovengrondse containers. Soms is dat praktisch niet mogelijk en zijn er goede redenen om voor een andere plek te kiezen. Bijvoorbeeld vanwege kabels en leidingen in de grond, vanwege bomen of de verkeerssituatie.

De nieuwe ondergrondse containers worden in gebruik genomen zodra dat kan

Omwonenden die gebruik maken van deze containers ontvangen een brief met een gebruiksaanwijzing en een nieuwe milieupas, zodra ze de nieuwe container kunnen gebruiken. In de Publiekswinkel in het gemeentehuis in Epe komt een demonstratie-container, waar iedereen kan zien hoe de ondergrondse container gebruikt moet worden.

Gebruikers ontvangen een nieuwe milieupas

De nieuwe ondergrondse containers zijn alleen te openen met een (nieuwe) milieupas door inwoners uit de directe omgeving. Omwonenden ontvangen hiervoor (gratis) een nieuwe milieupas. Deze milieupas is gekoppeld aan het huisadres en hoort dus bij de woning. Behalve het openen van de ondergrondse container, geeft deze milieupas ook toegang tot de milieustraat aan de Talhoutweg in Vaassen.  De oude milieupas kan worden weggegooid. Wees zuinig op de nieuwe milieupas, want deze wordt eenmalig gratis verstrekt. Raakt u de pas kwijt, of is deze beschadigd? Dan kunt u een nieuwe milieupas aanvragen via het servicenummer van Circulus 0900 9552. Een nieuwe pas kost dan € 16,80.

Deze milieupas betekent niet dat er per gebruik betaald wordt (géén diftar)

Deze nieuwe milieupas is géén diftarpas: gebruikers van een ondergrondse container betalen dus niet per aanbieding en er staat geen maximum aantal kilo’s op de pas. Wel registreert Circulus met de pas het aantal keren dat er afval aangeboden wordt in de ondergrondse container en het aantal keren dat de milieustraat bezocht wordt. Deze gegevens gebruikt Circulus voor verbetering van de dienstverlening. 

Afval naast de containers? Melden helpt!

Allerlei soorten (grof) afval dat naast een verzamelcontainer geplaatst wordt, is een grote ergernis en zorg van omwonenden. Dat is begrijpelijk. Als u afval naast de container ziet staan, of u ziet iemand dit achterlaten, geef dit dan door aan de gemeente. Dit kan via telefoonnummer 14 0578 of hier (via www.epe.nl > e-Loket > Meldpunt woon- en leefomgeving). Geef daarbij zoveel mogelijk concrete informatie zoals: het adres, wat er precies wordt achtergelaten en het liefst ook een kenteken van een auto of een adres van een verdachte als u het ziet gebeuren. Wilt u anoniem blijven bij een dergelijke melding, dan kan dat ook. Als u wel contactgegevens achterlaat, dan kan de gemeente u een terugkoppeling geven over de melding.

Boete van € 140,- voor het plaatsen van afval naast de container

De gemeente kan alleen actie ondernemen als we een melding krijgen. Daarbij hebben we dus uw hulp nodig. Pas geleden is er nog iemand bekeurd voor het illegaal storten (plaatsen) van een oude kast. Hiervoor wordt een boete opgelegd van € 140,-.