Wijzigingen beleid permanente bewoning recreatiewoningen(07-05-2013)

Dit item is verlopen op 18-05-2013.

De gemeente heeft het beleid rondom de permanente bewoning van recreatiewoningen op een aantal punten aangepast. Aanleiding hiervoor is onder andere de evaluatie van dit beleid van november 2012.

Eén van de wijzigingen is dat de begunstigingstermijn vanaf 1 juli 2013 op 16 weken gesteld wordt, in plaats van 26 weken. De begunstigingstermijn is de periode dat mensen de tijd hebben om de permanente bewoning te beëindigen vanaf het moment dat zij een definitief dwangsombesluit hebben ontvangen van de gemeente. Na die 16 weken gaat de definitieve dwangsom gelden, als de permanente bewoning niet beëindigd is. Deze termijn is gewijzigd, zodat nu aangesloten wordt bij de wet GBA: de gemeentelijke basisadministratie. In deze wet is beschreven wat onder ‘woonadres’ wordt verstaan, namelijk gebruik van een woning langer dan 16 weken.

Een andere wijziging is dat de beleidsregel ‘inning dwangsom permanente bewoning recreatiewoningen’ ingetrokken wordt. Dit is vooral vanwege juridische en praktische reden. Gebleken is dat er geen beroep op de beleidsregel gedaan wordt.

Verder is door het college van B&W besloten dat er geen beleidsregel ‘uitvoeringsregeling handhaving permanente bewoning van recreatiewoningen in situaties van bijzonder fysiek of psychisch lijden’ vastgesteld wordt. Er was een concept van deze beleidsregel, maar deze blijkt juridisch niet houdbaar. Bovendien zijn de situaties die enige tijd terug bekend waren en waarvoor deze regel in concept uitgewerkt is, nu niet meer van toepassing.

Meer informatie over het beleid rondom permanente bewoning van recreatiewoningen.