Wijzigingen Drank- en Horecawet: wat vindt u?(05-03-2013)

Dit item is verlopen op 20-03-2013.

Sinds 1 januari van dit jaar is de Drank- en Horecawet gewijzigd en zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving hiervan. Deze wijziging van de wet geeft gemeenten de bevoegdheid én de verplichting om zelf regels op te stellen voor het verstrekken van alcohol. Deze regels zijn van belang voor iedereen die alcohol verstrekt, zoals cafés, supermarkten, verenigingen en stichtingen.

Nieuwe regels in de maak

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Oldebroek en Putten hebben daarom gezamenlijk nieuwe regels opgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om regels voor de tijdstippen waarop er alcohol geschonken mag worden, maar ook regels voor prijsacties bij het verstrekken van alcohol. De gemeente Epe vindt alcoholmatiging een belangrijk punt van aandacht. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat er oneerlijke concurrentie plaatsvindt.

Deze nieuwe regels zijn ‘in concept’ opgesteld in een verordening en zijn dus nog niet definitief. Voordat het college van B&W van de gemeente Epe een besluit neemt, wil zij graag belanghebbenden (alle organisaties, horeca, bedrijven en verenigingen die alcohol verstrekken) raadplegen wat zij van deze (concept) regels vinden. De gemeente wil graag de mening horen van de doelgroep en houdt hier zoveel mogelijk rekening mee (maar is dit niet verplicht).

Informatieavond dinsdag 19 maart

Op dinsdagavond 19 maart om 19.00 uur is iedereen van harte welkom in het gemeentehuis in Epe om op deze nieuwe regels te reageren. Meldt u zich bij voorkeur aan via email [email protected] onder vermelding van ‘Informatieavond Drank- en Horecawet’ of telefonisch via tel. (0578) 67 87 87. Aanmelden kon tot en met donderdag 14 maart.

18.45 uur: Inloop met koffie en thee
19.00 – 19.30 uur: Presentatie over de belangrijkste wijzigingen van de Drank- en Horecawet en de inhoud van de nieuwe regels zoals die in de conceptverordening staan.
19.30 uur: Vervolgens is er de mogelijkheid om te reageren en te discussiëren.
De avond duurt uiterlijk tot 21.00 uur.

Reageren

U vindt de nieuwe regels in een conceptverordening onderaan dit bericht. U bent van harte welkom tijdens de informatieavond, maar u kunt ook tot en met dinsdag 19 maart schriftelijk, via email of telefonisch reageren.

Proces

Alle schriftelijke en mondelinge reacties uit de verschillende gemeenten worden door de gemeenten gezamenlijk besproken en waar nodig en waar mogelijk zal de tekst van de nieuwe regels in de conceptverordening worden aangepast. Vervolgens neemt het college van B&W van iedere gemeente een besluit over de conceptverordening. Daarna zal deze verordening gedurende zes weken ter inzage gaan. In die periode kunnen er zienswijzen ingediend worden. Daarna zal het college van B&W vervolgens een voorstel aan de gemeenteraad doen om de Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast te stellen. Die (nieuwe) regels worden uiteindelijk opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening (APV) Epe 2008. De gemeenteraad besluit over de APV en wijzigingen daarin.