Wijzigingen in de APV(03-05-2013)

Dit item is verlopen op 24-05-2013.

Het college van B&W stelt voor om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op een aantal punten te wijzigen. Het voorstel met de wijzigingen ligt sinds 1 mei zes weken ter inzage. U kunt hierop reageren door binnen deze zes weken een zienswijze in te dienen.

Waarom deze wijzigingen?

De voorgestelde wijzigingen in de APV hebben vooral betrekking op bepalingen die voortkomen uit de gewijzigde Drank- en Horecawet per 1 januari 2013. Daarnaast zijn er wijzigingen aangebracht als gevolg van het concept evenementenbeleid.

Sinds 1 januari van dit jaar is de Drank- en Horecawet gewijzigd en zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving hiervan. Deze wijziging van de wet geeft gemeenten de bevoegdheid én de verplichting om zelf regels op te stellen voor het verstrekken van alcohol. Deze regels zijn van belang voor iedereen die alcohol verstrekt, zoals cafés, verenigingen en stichtingen.

Tijdens een informatieavond op 19 maart jl. is er met belanghebbenden (alle organisaties, horeca, bedrijven en verenigingen die alcohol verstrekken) gesproken over het voorstel voor deze nieuwe regels. Uiteindelijk heeft dit én het voorgestelde evenementenbeleid geleid tot de volgende voorgestelde wijzigingen in de APV:

  • er zijn schenktijden vastgesteld voor verenigingen en stichtingen, waarbinnen alcoholische drank verstrekt mag worden;
  • de burgemeester kan categorieën evenementen aanwijzen waarvoor geen vergunning vereist is;
  • de voorschriften van de geluidsontheffing worden in geval van een evenement opgenomen in de evenementenvergunning, met als gevolg dat er geen aparte geluidsontheffing benodigd is;
  • voor grootschalige risico-evenementen, die vooralsnog niet binnen de gemeente Epe voorkomen, is de indieningstermijn voor een aanvraag om een evenementenvergunning verlengd tot 24 weken.

Tot slot zijn er nog een beperkt aantal technische wijzigingen doorgevoerd.

Wat is de APV?

In 2008 heeft de gemeente Epe de Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld. Hierin staan regels waar inwoners en bedrijven in Epe zich aan moeten houden. Het is een wetgevende regeling op gemeentelijk niveau om de openbare orde en veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu te bevorderen. Na 2008 is de APV van de gemeente Epe al een aantal malen gewijzigd. De APV gemeente Epe 2008 (en alle wijzigingen daarop) vindt u op www.overheid.nl.

Uiteindelijk besluit de gemeenteraad over de voorgestelde wijzigingen in de APV. De planning is dat dit voor de zomervakantie op de agenda van de gemeenteraad komt.

Eerder verschenen berichten