Zelf groene stroom produceren zonder zonnepanelen(13-05-2014)

Dit item is verlopen op 27-05-2014.

Denkt u erover te investeren in een nieuwe combiketel? Overweeg dan een HRe-ketel. Een HRe-ketel of brandstofcel wordt gevoed met groen gas en levert ook elektriciteit. Het is dus milieuvriendelijk. U kunt subsidie ontvangen voor de aanschaf of huur van een HRe-ketel.

Deze regeling is vooral interessant voor huishoudens die meer dan 1.600 kubieke meter gas voor verwarming en warm water gebruiken.

HRe-ketel

Een HRe-ketel is een ketel die energiezuinig verwarmt, warm water maakt en tegelijkertijd ook elektriciteit produceert. Eigenlijk is het een iets dikkere HR-ketel waar een snoer aanhangt waar stroom uit komt. Dat snoer wordt (beveiligd) aangesloten in uw huis. Er zijn verschillende types op de markt. Wat voor uw situatie het meest geschikt is, is afhankelijk van uw verbruik en de investering die u wilt doen.

Brandstofcel

De HRe-ketel is een van de Micro-WKK-technieken die er nu op de markt zijn. Micro-WKK is een verzamelnaam voor meerdere technieken die zowel stroom als warmte produceren. Een andere variant is de brandstofcel. Deze micro-WKK techniek is interessant voor particulieren met een hoog stroomgebruik door bijvoorbeeld een elektrische auto, een vrijstaand huis en een gezin met opgroeiende kinderen. Ook kan dit interessant zijn voor bijvoorbeeld bewoners van monumentale panden waar geen plaats is voor zonnepanelen.

Groene stroom

GasTerra gaat het gas dat in de HRe-ketel of in de brandstofcel wordt omgezet in elektriciteit vergroenen door het aankopen van groengascertificaten in Nederland. Deze ceritificaten worden alleen voor dit project aangekocht en uit de markt gehaald zodat ze niet ergens anders voor kunnen worden gebruikt.

Subsidie aanvragen?

Aanvragen voor deze provinciale subsidie kunnen door particulieren worden ingediend op www.subsidiegroengaswkk.nl. Voorwaarde voor aanvragen is het indienen van een getekende offerte.