Actualisatie bestemmingsplannen kern Emst en Oene in voorbereiding

Gegevens bekendmaking
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 01-03-2016
Soort bekendmaking: Bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor de kernen Emst en Oene. Het betreft de actualisatie van de bestaande bestemmingsplannen voor beide kernen.

Voor 12 juni 2017 en 17 oktober 2017 moeten de bestemmingsplannen voor Oene en Emst zijn geactualiseerd. Op die data is het 10 jaar geleden dat beide bestemmingsplannen door de gemeenteraad zijn vastgesteld. De planning is dat in november van dit jaar het ontwerpbestemmingsplan gepubliceerd wordt.

Terughalen onbenutte woningbouwmogelijkheden in de kernen Emst en Oene

Op 21 mei 2015 heeft de gemeenteraad het Beleidskader ‘Nieuwe kaders woningbouwinitiatieven 2015, Regie op plancapaciteit’ vastgesteld. Dit beleidskader, inclusief de daarbij behorende bijlagen, is op 7 juli 2015 gepubliceerd.

Op basis van het beleidskader bestaat het voornemen om bestaande woningbouwmogelijkheden in de kernen Emst en Oene waarvoor geen concrete initiatieven zijn/worden ontplooid, terug te halen. Hierdoor wordt plancapaciteit vrijgemaakt voor nieuwe kansrijke initiatieven elders.

Eén en ander betekent dat met betrekking tot de gronden waarop nu een bestemming rust, die voorziet in een woningbouwmogelijkheid en die niet met een concreet initiatief wordt benut, straks een andere bestemming zal worden opgenomen. Dat zal dan een bestemming zijn die niet meer voorziet in een woningbouwmogelijkheid of die de woningbouwmogelijkheid beperkt.

Onder een concreet initiatief om een woningbouwmogelijkheid te realiseren, wordt verstaan: het indienen van een ontvankelijke aanvraag om een omgevingsvergunning voor de bouw van de woning/woningen.

Als niet vóór de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan een concreet initiatief gedaan wordt voor de realisering van de woningbouwmogelijkheid, zoals die rust op een perceel op basis van een bestaand bestemmingsplan, is de kans groot dat de bestemming op het betreffende perceel bij de actualisatie van de bestemmingsplannen voor Emst en Oene zal worden herzien en de woningbouwmogelijkheid geheel dan wel gedeeltelijk verdwijnt. Voor u betekent dit dat vóór 1 oktober 2016 uw initiatief bij ons moet zijn ingediend.

Epe, 1 maart 2016