Bekendmaking lijst categorieën van gevallen (Wabo) en Bekendmaking delegatiebesluit (Wro)

Dit item is verlopen op 26-01-2011.
Gegevens bekendmaking
Aanvrager:
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 14-12-2010
Soort bekendmaking: Omgevingsvergunning
Verzenddatum:
Plaats:
Datum beschikking:
Einde reactietermijn:

Het college van burgemeester en wethouders maakt het volgende bekend. In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is bepaald dat als een aanvraag om een omgevingsvergunning in strijd is met het bestemmingsplan, het college van burgemeester en wethouders daaraan alleen medewerking kan verlenen als de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ heeft afgegeven.

 

De gemeenteraad kan hiervan afzien door een lijst van categorieën van gevallen aan te wijzen. Als een aanvraag om een omgevingsvergunning binnen de reikwijdte van deze lijst geldt, hoeft er door het college van burgemeester en wethouders geen verklaring van geen bedenkingen bij de gemeenteraad te worden aangevraagd.

 

In zijn vergadering van 25 november 2010 heeft de gemeenteraad (op grond van artikel 2.27 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 6.5 lid 3 van het Besluit omgevingsrecht) besloten in een aantal gevallen van het recht om een dergelijke verklaring af te geven, af te zien en ten behoeve daarvan een lijst met categorieën van gevallen aan te wijzen.

 

Het besluit van de gemeenteraad luidt als volgt:

Alle projecten,waarvoor ten behoeve van een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht toepassing gegeven wordt aan artikel 2.12, eerste lid onder a, onder 3°, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, aan te wijzen als categorie van gevallen waarvoor een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad niet is vereist tegen de afgifte van de omgevingsvergunning, tenzij:

 

-          sprake is van de bouw van zes of meer woningen, tenzij het een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een landgoed of het hergebruik van een vrijkomend agrarisch gebouw betreft

-          sprake is van het oprichten (m.u.v. woningen, zie hierboven) of uitbreiden van een bouwwerk met meer dan 1500m2

-          sprake is van het wijzigen van het gebruik van een bouwwerk met meer dan 1500m2

-          sprake is van de (her)vestiging van een intensief veehouderijbedrijf

-          sprake is van het oprichten van één of meer windmolens

-          sprake is van het oprichten van een antennemast groter dan 40 meter

-          sprake is van een beschermd stads- en/of dorpsgezicht 

 

Ook heeft de gemeenteraad besloten dat een verklaring van geen bedenkingen niet nodig is als:

.

-          de aanvraag om een omgevingsvergunning geweigerd moet worden

-          op voorhand al duidelijk is dat de aanvraag om een omgevingsvergunning op andere gronden dan het bestemmingsplan geweigerd moet worden en de aanvrager niet gevraagd heeft om een vergunning voor die onderdelen waarvoor deze niet behoeft te worden geweigerd

-          tegen het ontwerpbesluit (incl. de ontwerpverklaring van geen bedenkingen) geen zienswijzen zijn ingekomen


Verder heeft de gemeenteraad op grond van de Wet ruimtelijke ordening (artikel 6.12 lid 3) besloten  de bevoegdheid tot het opstellen van een exploitatieplan te delegeren aan het college van burgemeester en wethouder, mits dat exploitatieplan betrekking heeft op besluiten waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen hoeft te worden gevraagd.

 

Het besluit treedt in werking op de achtste dag na publicatie. Het besluit zal vanaf 1 januari 2011 worden opgenomen in het mandaat- en delegatieregister dat via de website van de gemeente is te raadplegen. Het besluit ligt gedurende de openingsuren een maand ter inzage bij de Publiekswinkel in het gemeentehuis in Epe.