De gemeente Epe gaat bouwplannen zelf toetsen aan welstand

Dit item is verlopen op 27-11-2013.
Gegevens bekendmaking
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 15-10-2013
Soort bekendmaking: Overig

Burgemeester en wethouders van Epe maken bekend dat zij op grond van artikel 2.1, eerste lid, onder a van het Besluit omgevingsrecht hebben besloten in een aantal gevallen bouwplannen zelf aan redelijke eisen van welstand te laten toetsen.

Wat is de aanleiding voor het besluit?

Een beoordeling door een welstandscommissie van een bouwplan is niet meer verplicht. Vorig jaar heeft de gemeenteraad de welstandsnota vastgesteld. In de nota is een ‘trendsetterregeling’ opgenomen als reactie op het voornemen van het toenmalige kabinet om de welstandsbeoordeling ambtelijk te laten afdoen. In de ‘trendsetterregeling’ is een lijst van veelkomende bouwwerken opgenomen waarvoor snel een vergunning afgegeven kan worden door te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Inmiddels is het voornemen van toen omgezet in wetgeving. Voornoemde wijziging wordt de ‘kan-bepaling’ genoemd. Deze bepaling biedt gemeenten de mogelijkheid om alle bouwplannen (uitgezonderd monumenten) of een gedeelte daarvan ambtelijk te laten beoordelen.

Wat is het voordeel van het besluit?

Door aanvragen zelf te beoordelen wordt de beslistermijn verkort. Dat is een voordeel voor degene die de aanvraag heeft gedaan.

Hoe luidt het besluit?

Burgemeester en wethouders hebben besloten aanvragen in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit bouwen ambtelijk te laten toetsen aan redelijke eisen van welstand als deze aanvraag:

  • voldoet aan de ‘trendsetterregeling’ zoals deze in de welstandsnota is opgenomen;
  • voorzien is van een positief welstandsadvies in het kader van het ‘vooroverleg bouwplannen’ en sprake is van een ten opzichte daarvan ongewijzigde definitieve aanvraag;
  • voldoet  aan de voorwaarden die aan een positief welstandsadvies zijn gekoppeld, mits deze voorwaarden objectief, transparant  en concreet toetsbaar zijn en verder sprake is van een ten opzichte van het ‘vooroverleg bouwplannen’ ongewijzigde definitieve aanvraag.

 Epe, 15 oktober 2013