Epe stelt beleid voor nieuwbouwwoningen vast

Dit item is verlopen op 19-08-2015.
Gegevens bekendmaking
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 07-07-2015
Soort bekendmaking: Bestemmingsplan

De gemeenteraad van Epe heeft op 21 mei 2015 vastgesteld dat nieuw te bouwen woningen alleen nog mogelijk zijn op een aantal locaties in de gemeente Epe. Dat kan niet overal en slechts op bepaalde plekken en onder voorwaarden. De gemeenteraad heeft dan ook voorkeurslocaties aangegeven. Dit betreft een aantal leegstaande panden in Epe en een tweetal locaties in het centrum van Vaassen. De raad heeft ook aangegeven dat woningbouwplannen ingetrokken worden als blijkt dat die plannen niet van de grond komen. Op deze manier wil de raad ruimte maken voor goede initiatieven. Hiermee wordt leegstand voorkomen, geanticipeerd op de kanteling in de zorg en wordt gezorgd voor versterking van de kwaliteit van het buitengebied.

Het nieuwe beleid legt vast op welke wijze en waar de gemeente Epe goede initiatieven wil toestaan. Dat kan op bepaalde plekken. Woningbouwplannen die niet van de grond komen worden geschrapt. De gemeente Epe gaat initiatiefnemers van deze plannen actief aanschrijven dat zij op den duur hun woningen kwijt zijn als er niks gebeurt. Er wordt actief gestuurd op het gegeven dat potentiële en bestaande bouwtitels kunnen vervallen. Bouwplannen worden dus in de toekomst teruggehaald of ingetrokken als niet tot realisatie daarvan gekomen wordt. Iedereen moet daar vanaf nu rekening mee houden.

In de Woonvisie van de gemeente Epe is al vastgelegd dat de gemeente actief woningen uit de markt wil halen. De gemeente Epe wil op deze manier openingen creëren op de woningbouwmarkt. Dit is nodig omdat er meer woningbouwlocaties zijn dan dat er woningbouwcapaciteit is.

Hoe gaat de gemeente Epe dat doen?

Beleidsmatig wordt ingezet op kansrijke initiatieven als daarmee maatschappelijke doeleinden worden nagestreefd. Dit is het geval bij:

  • Het tegengaan van leegstand in de kernen.
  • De transitie in de zorg en het demografisch perspectief.
  • De landschappelijke kwaliteit van het buitengebied.

 De plancapaciteit is begrensd. Er moeten keuzes worden gemaakt. Voor de kernen houdt dit in dat een locatie kansrijk is als deze gelegen is:

  • Binnen de grenzen van de structuurvisies centra Epe en Vaassen.
  • Binnen de waardevolle- en beeldbepalende structuur van de kernen van Emst, Epe, Oene en Vaassen.

 Voor het buitengebied betekent dit dat een locatie kansrijk is als sprake is van:

  • Een vrijkomende agrarisch gebouw (binnen de grenzen van de structuurvisie Veluweflank).
  • Een landgoed.

 Tot slot geldt dat onder voorwaarden ook vastgestelde plannen ingeruild kunnen worden voor nieuwe plannen. In alle gevallen geldt dat er voldoende plancapaciteit moet zijn in relatie tot de actuele woningbouwprogrammering. Daarnaast is altijd overleg nodig met de provincie Gelderland.