Geef uw reactie op Regionale Structuurvisie 'De Voorlanden'

Dit item is verlopen op 07-05-2009.
Gegevens bekendmaking
Aanvrager:
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 17-03-2009
Soort bekendmaking: Bestemmingsplan
Verzenddatum:
Plaats:
Datum beschikking:
Einde reactietermijn: 06-05-2009

De Regionale Structuurvisie De Voorlanden van de regio Stedendriehoek maakt samen met de al eerder vastgestelde visie voor het bundelingsgebied (grofweg het gebied binnen de lijn Apeldoorn, Deventer en Zutphen) het ruimtelijk beleid voor de regio 'compleet'. Beide documenten vormen samen de visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van dit gebied. De colleges van deze gemeenten geven u de gelegenheid om uw zienswijze over het ontwerp van de Regionale Structuurvisie 'De Voorlanden' kenbaar te maken. Reageren kan tot en met uiterlijk 6 mei 2009.

 

Regionaal beleid voor lokaal maatwerk

Deze visie richt zich op het versterken en uitbouwen van de kwaliteiten van natuur en landschap, de gevarieerde en hoogwaardige woon- en werkomgeving, de sterke landbouw en het toeristisch profiel van de regio Stedendriehoek.

De in de visie voorgestelde programma's en projecten worden meest lokaal ingevuld. Dit past bij de werkwijze van de regio: lokaal moet worden aangepakt wat lokaal kan.

Regionale samenwerking is nodig bij zaken die grensoverschrijdend zijn of een regionaal belang hebben, zoals de ontwikkelingen in het landschap, natuur en watersysteem, de netwerken van auto, fiets en openbaar vervoer, de leefbaarheid en de verzorgingsstructuur.

Met een versterkte inzet van bestaande beleidsmiddelen voor water, natuur en landschap kan de grote variatie aan hoogwaardige landschappen in dit gebied gewaarborgd worden.

Verschillende typen kernen vragen om een verschillende aanpak, waarbij de dorpenvisies een belangrijke rol vervullen. Om jonge bevolking te binden is concentratie van gemeentelijke woningbehoeften in de grotere kernen nodig, evenals de bundeling van bovenlokale zorgvoorzieningen. Hierdoor wordt een goede verzorgingsstructuur gewaarborgd.

In de kleinere kernen wil de Stedendriehoek ruimte voor kleinschalige niet-hinderlijke bedrijvigheid beschikbaar houden. Verder moeten dorpen een woningvoorraad hebben die geschikt is voor jong en oud.

Bij de netwerken van auto, fiets en openbaar vervoer zal een aantal leefbaarheidsknelpunten moeten worden opgelost, met name langs de N786 en de N348.

De agrarische sector ontwikkelt zich in de richting van schaalvergroting (grotere bedrijven) en verbreding (zoals agrotoerisme).

Bij toerisme en recreatie wordt gedacht aan bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van cultuurtoerisme. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de kanalen, de sprengen en beken, de stoomspoorlijn en de vele landgoederen en cultuurlandschappen. Ook wordt ingezet op kleinschalige verblijfsaccommodaties.

Door in te zetten op verschillende soorten activiteiten wordt de vitaliteit van de plattelandseconomie versterkt en biedt dit kansen voor werkgelegenheid.

 

Samenhang andere plannen platteland

Voor het platteland in de regio zijn en worden de laatste tijd veel beleidsvisies en plannen gemaakt. Dat heeft te maken met grote veranderingen in dit gebied. Voor Salland, Achterhoek en Veluwe zijn enkele jaren geleden Reconstructieplannen opgesteld. De uitwerking hiervan gebeurt op dit moment in drie Landschapsontwikkelingsplannen (LOP's) voor gebieden die deels binnen de Stedendriehoek liggen. In Salland worden daarnaast nog visies voor de Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) opgesteld en in verschillende gemeenten wordt gewerkt aan herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Deze plannen zijn uiteraard op elkaar afgestemd.

 

Ook ter visielegging 'Aanvulling RSV-Bundelingsgebied'

De Regionale Structuurvisie De Voorlanden werkt op een aantal onderdelen ook door in de RSV van het Bundelingsgebied. Daarvoor is een aparte aanvulling gemaakt. Deze aanvulling ligt gelijk met het ontwerp RSV De Voorlanden ter visie. Ook op deze aanvulling zijn zienswijzen mogelijk.

 

Procedure

In de periode van 23 maart tot en met 6 mei 2009 kunnen zienswijzen op zowel het ontwerp RSV De Voorlanden als op de aanvulling van het ontwerp RSV Bundelingsgebied worden ingediend bij de betreffende gemeenteraden. Dit kan op twee manieren:


1. Schriftelijk
Stuur een brief met daarin uw zienswijze naar 'De gemeenteraad van gemeente x (hier naam van uw eigen gemeente invullen), p/a Regio Stedendriehoek, Postbus 5000, 7400 GC in Deventer'.

2. Mondeling
Bezoek één van de regionale informatiebijeenkomsten, namelijk op 7 april 2009 van 19.30 tot 21.30 uur bij centrum De Rank, Torenstraat 15 in Vaassen of op 14 april 2009 van 19.30 tot 21.30 uur in Ons Huis Dorpshuis, Dorpsstraat 37 in Almen.
Of neem telefonisch contact op met de regio Stedendriehoek (0570 - 693488).

Wat gebeurt er met de binnengekomen reacties?

Alle ingediende zienswijzen worden bestudeerd en gebundeld in een zienswijzennota, die door de colleges wordt vastgesteld. In een Nota van Wijziging worden de voor te stellen wijzigingen opgenomen. Vervolgens vindt op 1 september 2009 een regionale hoorzitting plaats, waarbij indieners van een zienswijze in de gelegenheid worden gesteld hun zienswijze aan de gemeenschappelijke raden toe te lichten. De colleges bereiden vervolgens een definitief voorstel voor aan de raden. Als de raden dan instemmen, is het ontwerp eind 2009 formeel vastgesteld.

 

Alle informatie

Het ontwerp RSV De Voorlanden en de aanvulling op de RSV voor het Bundelingsgebied liggen vanaf maandag 23 maart tot en met woensdag 6 mei 2009 ter visie in alle gemeentehuizen van de zeven Stedendriehoekgemeenten. Ook kunt u deze stukken raadplegen op de website van de regio Stedendriehoek: www.regiostedendriehoek.nl.