Indienen zienswijze over aan te wijzen algemeen belang activiteiten

Dit item is verlopen op 06-08-2014.
Gegevens bekendmaking
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 01-07-2014
Soort bekendmaking: Inspraak

Op 24 juni 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen een zienswijze in te dienen met betrekking tot het aanwijzen van economische  activiteiten in het kader van het algemeen belang zoals bedoeld in de Wet Markt en Overheid. Deze wet treedt op 1 juli 2014 volledig in werking en geeft een aantal gedragsregels voor overheden. Het doel van deze gedragsregels is om concurrentievervalsing tegen te gaan in die situaties waarin overheden goederen en/of diensten aanbieden op een bepaalde markt. Een van de gedragsregels verplicht bestuursorganen de afnemer van een product of dienst ten minste de integrale kosten van dat product of die dienst in rekening te brengen.

De Wet Markt en Overheid maakt het mogelijk om per aangewezen economische activiteit af te wijken van deze gedragsregel. De gemeenteraad moet dan per economische activiteit een besluit nemen, de zogenaamde algemeen belangverklaring.

Het gaat bij de gemeente Epe om de volgende economische  activiteiten waarvan voorgesteld wordt deze aan te merken als activiteiten in het kader van het algemeen belang:
 

  1. Verhuur (en exploitatie) gymlokalen.
  2. Verhuur sportcentra, velden en –hallen.
  3. Verhuur/in gebruik geven van maatschappelijk vastgoed (cultuurhuizen, wijkcentra, peuterspeelzalen, schoolgebouwen, brandweerkazernes, etc.).
  4. Exploitatie begraafplaatsen.
  5. Verhuur aan volkstuinvereniging.
  6. Verhuur amfihal in het gemeentehuis.
  7. Verhuur van enkele woningen.

Belanghebbenden kunnen van 1 juli 2014 tot en met 12 augustus 2014 schriftelijk of digitaal bij het college hun zienswijze indienen. over de als algemeen belang activiteiten aangewezen economische activiteiten. Het voorstel ligt gedurende bovengenoemde periode ter inzage op het gemeentehuis en is het te raadplegen op http://www.epe.nl/.

Toelichting

Met dit besluit wordt uitgesproken dat de daarin genoemde economische activiteiten worden verricht in het algemeen belang. Daarmee is het toegestaan dat deze activiteiten tegen een lagere prijs dan de integrale kostprijs blijvend door de gemeente wordt aangeboden. Belanghebbenden worden in de mogelijkheid gesteld om hun zienswijzen te geven over de economische activiteiten die worden aangemerkt als zijnde activiteiten in het kader van algemeen belang.

De behandeling is in de vergadering van de gemeenteraad van 18 september 2014 gepland. Voordat het college van burgemeester en wethouders een voorstel voor een aantal algemeen belangverklaringen aan de raad voorlegt wordt inspraak geboden aan belanghebbenden.