Ontheffingenbeleid kruimelgevallen Wabo

Dit item is verlopen op 31-12-2014.
Gegevens bekendmaking
Bekendmaking heeft betrekking op: Gemeente Epe
Publicatiedatum: 18-11-2014
Soort bekendmaking: Overig


Niet alle verzoeken of aanvragen vallen binnen de regels van bestemmingsplannen. Voor kleine afwijkingen van het bestemmingsplan, bijvoorbeeld het oprichten van een bijgebouw en het uitbreiden van een woning, kan in bepaalde gevallen ontheffing worden verleend. Deze ontheffingen vallen binnen een zogenaamde ‘planologische kruimelregeling’. Het college wil duidelijkheid scheppen in deze planologische speelruimte en heeft daarom ingestemd met het ‘Ontheffingenbeleid kruimelgevallen Wabo/Bor’.

Om willekeur te voorkomen en eenduidig en transparant te handelen, zijn beleidsregels opgesteld. Als voldaan wordt aan die beleidsregels, wordt na een afweging van belangen besloten of  medewerking kan worden verleend aan een ontheffing. In sommige gevallen kan dan toch het bijgebouw of de uitbreiding worden gebouwd.

De mogelijkheid om voor kleine afwijkingen van het bestemmingsplan ontheffing van de regels van het bestemmingsplan te verlenen is geregeld in artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). De mogelijkheden waarvoor ontheffing verleend kan worden, zijn genoemd in artikel 4 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Dit besluit is op 1 november jl. gewijzigd, waardoor het noodzakelijk werd het gemeentelijk beleid daarop aan te passen.

Het beleid treedt in werking op de dag na bekendmaking daarvan. Het huidige beleid zoals dat op 10 februari 2011 door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld, geldt niet meer.

Het ontheffingenbeleid ligt voor een ieder ter inzage in de Publiekswinkel in het gemeentehuis in Epe (Markt 11). De Publiekswinkel is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.00 uur en op woensdag van 8.00 - 20.00 uur. De beleidsregels kunnen ook digitaal worden ingezien op www.epe.nl.