Hoe komt een bestemmingsplan tot stand?

De gemeente start met het opstellen of herzien van een bestemmingsplan in opdracht van het gemeentebestuur. Daarna worden er een aantal stappen doorlopen:

1. Voorbereiding bestemmingsplan

Voordat de gemeente een bestemmingsplan maakt, wordt het gebied (voor bestemmingsplan of een herziening) grondig bestudeerd. De waarden van het gebied worden in kaart gebracht en er wordt gekeken wat de visie is op het gebied is van bijvoorbeeld de provincie. Daarna kan de gemeente kiezen of eerst een voorontwerpplan wordt gemaakt of dat meteen een ontwerpplan wordt gemaakt.

Een voorontwerp wordt gebruikt om de meningen van de bevolking en andere belanghebbenden te horen. Dit is de inspraak. Via het college komt dat voorontwerpplan dan voor 6 weken ter inzage te liggen en wordt het bekend gemaakt op deze website onder Actueel > Bekendmakingen en op de gemeentepagina in het Veluws Nieuws. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen dan schriftelijk en/of mondeling hun inspraakreactie geven. Als er aanleiding voor is kunnen ook individuele gesprekken gehouden worden over de reactie (hoorzitting). Tevens wordt in deze fase advies gevraagd aan de provinciale diensten en andere instanties, het zogenaamde wettelijke vooroverleg. Oók als er voor wordt gekozen geen inspraak te houden is dit vooroverleg verplicht.

2. Ontwerpbestemmingsplan

Na het voorontwerp bestemmingplan stelt B&W een ontwerpbestemmingsplan vast. Hierin kunnen wijzigingen aangebracht zijn op basis van de inspraakreacties.

Het ontwerpbestemmingsplan wordt voor 6 weken ter visie gelegd. In dit ontwerpplan wordt verslag gedaan van het vooroverleg, en als er inspraak is gehouden wordt ook daarvan verslag gedaan in het plan. De ter visie legging van dit ontwerpbestemmingsplan wordt bekend gemaakt op deze website onder Actueel > Bekendmakingen, het Veluws Nieuws en de Staatscourant. Ook nu kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijzen (bezwaren) kenbaar maken. Dit keer bij de gemeenteraad. Het is mogelijk om deze zienswijze tijdens een hoorzitting mondeling toe te lichten.

3. Vaststellen bestemmingsplan door de gemeenteraad

Binnen 12 weken na afloop van de terinzagetermijn dient de gemeenteraad het plan vast te stellen waarna het plan 6 weken ter inzage ligt.

4. Mogelijkheid beroep bij Raad van State

Belanghebbenden kunnen tegen het vaststellingsbesluit van de Raad in beroep gaan. Dit kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Binnen 12 maanden volgt dan de beslissing op het beroep.

Sinds 1 juli 2008: Wro

De hierboven beschreven procesgang is de procesgang zoals die geldt per 1 juli 2008. Sinds die datum geldt de Wet ruimtelijke ordening. Tot die tijd was de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) van kracht. Er geldt een overgangsregeling voor plannen die al in procedure waren voor 1 juli. Die komt er, in het kort (!), op neer dat alle ontwerpplannen die vóór 1 juli ter visie zijn gelegd volgens de WRO worden afgehandeld. Belangrijkste verschil tussen de WRO en de Wro is dat onder de WRO na de vaststelling door de Raad een goedkeuringsbesluit nodig is van de provincie en pas daarna beroep bij de Raad van State volgt. Belanghebbenden kunnen een bedenking indienen tegen het vaststellingsbesluit van de Raad bij de provincie Gedeputeerde Staten.