't Slath (vernietigd)

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 1 september 2010 het besluit van de raad tot vaststelling (d.d. 2 juli 2009) van het bestemmingsplan ‘t Slath vernietigd. Zie de uitspraak van de Raad van State.

Hieronder vindt u meer informatie over dit plan.

 

De gemeente Epe heeft de ontwikkeling afgerond die woningbouwlocatie 't Slath mogelijk maakt. Er komt een kwalitatief hoogwaardige en comfortabele wijk van ruim 300 woningen met een ruime opzet en een grote diversiteit aan woningtypes. Een aanzienlijk deel van de woningen zal betaalbaar zijn. De bouw van de woningen wordt conform de Woonvisie gepland voor 2011/2012.

 

Bestemmingsplan 't Slath vastgesteld

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 2 juli 2009 het bestemmingsplan 't Slath gewijzigd vastgesteld. Dit plan maakt de bouw van de nieuwe woonwijk 't Slath mogelijk tussen de Brinkgreverweg, Dijkhuizerweg, bedrijventerrein Kweekweg, Lange Veenteweg, de Welkoop en de Siza-bebouwing aan de Heerderweg. In de nieuwe wijk zijn 300 à 350 woningen gepland. De raad heeft op 2 juli 2009 ook het exploitatieplan voor 't Slath vastgesteld.

 

Zienswijzenprocedure

Inwoners van de gemeente Epe hebben hun zienswijze (mening) gegeven over het ontwerp-bestemmingsplan voor de woningbouwlocatie. In totaal zijn er 23 zienswijzen binnengekomen op het plan van ’t Slath. De gemeente heeft antwoord gegeven op deze zienswijzen in de zogenaamde zienswijzenota. Hierin staat precies wat de gemeente heeft gedaan met deze reacties. 

  

Ontsluitingsweg wordt niet doorgetrokken

B&W van de gemeente Epe zijn van mening dat op basis van de actuele (verkeers)onderzoeken er geen nut en noodzaak aanwezig is om de ontsluitingsweg door te trekken van de Oenerweg naar de Heerderweg in Epe.

 

Op basis van het verkeersonderzoek hebben burgemeester en wethouders vastgesteld dat het doortrekken van de ontsluitingsweg op dit moment niet bijdraagt aan een betere ontsluiting van het bedrijventerrein Kweekweg. Wel wordt de rondweg door het centrum van Epe beperkt ontlast maar de Heerderweg wordt juist extra belast. Er is nu besloten dat er momenteel geen aan te tonen noodzaak bestaat om de ontsluitingsweg door te trekken.

 

Voor de toekomstige nieuwbouw op ’t Slath in Epe heeft dit besluit geen gevolgen. Bekend is dat de ontsluiting van de nieuwbouwlocatie via bestaande wegen in het gebied kan.

 

Regie en samenwerking
Op 2 september 2004 is door de gemeenteraad de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd voor het gebied 't Slath. In 2006 heeft de gemeente besloten om de woningbouwlocatie te gaan ontwikkelen in samenwerking met de Ontwikkelcombinatie Epe (bestaande uit de Bemog Projektontwikkeling BV, De Haag BV en NCB Projectrealisatie BV). Naast samenwerking met de ontwikkelcombinatie is ook een samenwerking gezocht met woningbouwcorporatie Triada, zodat het aandeel huurwoningen op een goede wijze beheerd en verhuurd kan worden.

 

De gemeente Epe heeft de regie gevoerd over de ontwikkeling van de locatie. Belangrijke aspecten bij de ontwikkeling zijn geweest:

  • De prijsstelling van de woningen zijn overeenkomstig de Woonvisie, waarbij de gemeente de ruimte heeft om nog meer betaalbare woningen te ontwikkelen;
  • De gemeente maakt het stedenbouwkundig ontwerp en stelt de beeldkwaliteit en de duurzaamheidseisen vast;
  • De gemeente richt de openbare ruimte in;
  • De ontwikkelingscombinatie zal de woningen bouwen.

Stedenbouwkundigplan
De gemeente Epe heeft het bureau Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten de opdracht gegeven om een duurzaam stedenbouwkundig plan te maken. Het bureau combineerde daarbij een hoge mate van zorgvuldigheid en degelijkheid met een artistieke en creatieve benadering. Daarbij wilde de gemeente dat het stedenbouwkundigplan aan de volgende doelstellingen voldoet:

  • Het moet leiden tot een aangenaam woon- en leefklimaat voor de toekomstige inwoners;
  • Er moet worden voldaan aan de Woonvisie en er moeten dus voldoende betaalbare woningen worden gebouwd;
  • Het plan moet zorgvuldig worden ingepast en aangesloten op het bestaande landschap;
  • Het plan moet ook op lange termijn een kwalitatief hoogwaardige uitstraling behouden.