Wat is een bestemmingsplan?

In de gemeente Epe worden veel plannen gemaakt die invloed hebben op de (openbare) ruimte. Dit wordt onder andere  gedaan met bestemmingsplannen. Binnen een bestemmingsplan krijgt elk stuk grond een eigen bestemming. Als u wilt gaan bouwen of verbouwen wordt uw bouwplan getoetst aan het bestemmingsplan. Daarnaast wordt ook beleid ontwikkeld dat van invloed is op de inrichting van de ruimte in onze gemeente. Denkt u daarbij aan het beleid voor paardenbakken of UMTS masten.  

Wat is een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan beschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Of er in een gebied een sportcomplex mag komen bijvoorbeeld of een camping. Er staat ook waar winkels, horeca en bedrijven zich mogen vestigen. Het bestemmingsplan geldt zowel voor burgers, bedrijven als voor de gemeente zelf. Bestemmingsplannen bevatten niet alleen regels over het grondgebruik, maar bijvoorbeeld ook over maximale hoogte en breedte van bouwwerken.   

Waaruit bestaat een bestemmingsplan? 

Het bestemmingsplan bestaat uit voorschriften met een plankaart en gaat vergezeld van een toelichting, die uitleg geeft over die voorschriften en plankaart. In die toelichting is ook te lezen waarom de actualisering nodig is, welk oude plan of plannen aan vervanging toe zijn en welke nieuwe ideeën over uw woonomgeving de gemeente in het nieuwe plan wil verwerken. In principe moet een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw worden geactualiseerd.

Bestemmingsplannen per dorp

Onderaan deze pagina staan de links naar de verschillende bestemmingsplannen van de gemeente Epe per dorp. Bij elk dorp kunt u op de pagina 'Overzicht status bestemmingsplannen' bekijken in welke status van de ontwikkeling het bestemmingsplan zich bevindt. Bestemmingsplannen zijn tijdens de openingstijden van de Publiekswinkel ook in te zien op het gemeentehuis.

Ruimtelijke plannen online

De meeste plannen die in procedure zijn en digitaal ter inzage worden gelegd op de gemeentelijke website, zullen ook worden toegevoegd aan de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Dit zijn zowel plannen die nog in procedure zijn, als onherroepelijke bestemmingsplannen. Op deze website kunnen bestemmingsplannen en andere ruimtelijke instrumenten van alle gemeenten, provincies en het rijk worden bekeken. Het plan linkt automatisch naar deze website. 

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (0578) 67 87 87 of via het contactformulier.