Cultuurhistorisch beleidskader

De gemeente Epe heeft een bijzonder rijk verleden. Hier zijn wij trots op en we willen ons dan ook inzetten onze historische waarden te behouden en waar mogelijk te benutten. De gemeente Epe gaat zich de komende jaren inspannen om het cultuurhistorisch erfgoed op de kaart te zetten. Om hier inhoud en vorm aan te geven heeft de gemeente een cultuurhistorisch beleidskader met een uitvoeringsprogramma opgesteld.

Het cultuurhistorisch beleidskader beschrijft hoe de gemeente Epe de komende jaren wil omgaan met het cultuurhistorisch erfgoed. Met het cultuurhistorisch beleidskader is cultuurhistorie ook de komende jaren verankerd in het beleid van onze gemeente en zijn burgers er van verzekerd dat de historie de aandacht krijgt die het verdient.

Profielschets

Voordat het beleidskader en het uitvoeringsprogramma werden opgesteld, heeft de gemeente Epe een cultuurhistorische profielschets gemaakt. Dit is een samenvatting van een zeer uitgebreide cultuurhistorische inventarisatie van de gemeente. Deze profielschets geeft een samenhangend beeld van de historie van de omgeving.

Menselijke geschiedenis

Cultuurhistorie is eigenlijk de menselijke geschiedenis, zowel onder- als bovengronds. Epe heeft op dit gebied een rijke historie. Enkele voorbeelden zijn de grafheuvels, de enken, de sprengen en de historische gebouwen. “Deze historische elementen willen wij niet alleen behouden maar ook voor iedereen beleefbaar maken. Ons cultuurhistorisch beleid richt zich daarom voor een belangrijk deel op het behoud, bekendmaken en benutten van deze objecten" legt wethouder Van Nuijs uit.

Voor de bescherming van waardevolle structuren en historisch clusters bekijken wij de komende jaren welke planologische beschermingsregimes mogelijk bruikbaar zijn voor onze gemeente. Daarnaast hebben wij een subsidie cofinanciering voor cultuurhistorische projecten. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan het herstel en restauratie van monumenten of historische landschapselementen, maar ook projecten voor het beleefbaar maken van ons cultuurhistorisch erfgoed.

Ondergronds is genoeg te vinden uit het verleden. Het is belangrijk dat dit niet wordt vernietigd bij bodemingrepen. Daarom zijn de archeologische waarden in kaart gebracht. Bekijk de archeologische verwachtingswaardenkaart.

Publiekskaart

Bij het cultuurhistorisch beleidskader, hoort ook een publiekskaart (hieronder afgebeeld). Op deze kaart staan de parels van de gemeente Epe (de cultuurhistorische hoogtepunten) duidelijk verbeeld. Inwoners of bezoekers van de gemeente Epe kunnen met deze kaart zelf een cultuurhistorische route volgen. Deze dagtocht langs de cultuurhistorische parels is ook terug te vinden in de profielschets.

Startnotitie

De Startnotitie Cultuurhistorisch Beleidskader ging vooraf aan de vorming van het Cultuur historisch beleid en vormt de opmaat voor het Beleidskader Cultuurhistorie. De startnotitie gaat onder andere in op de doelstelling en afbakening van het beleidskader en laat zien waar kansen liggen om het cultuurhistorisch beleid binnen de gemeente Epe te bevorderen.

De cultuurhistorische parels van Epe