Kwalificatieplicht

Te veel jongeren verlaten hun school en begeven zich op de arbeidsmarkt zonder startkwalificatie (havo/vwo of mbo-niveau 2 diploma).

Een deel van de vmbo-leerlingen maakt na het vmbo niet de overstap naar vervolgonderwijs. Om de schooluitval in de leeftijdsgroep 16 tot 18 jaar terug te dringen en jongeren met minimaal een startkwalificatie naar de arbeidsmarkt toe te leiden, is in de Leerplichtwet 1969 met ingang van 1 augustus 2007 de kwalificatieplicht tot de achttiende verjaardag ingevoerd.

Wanneer kwalificatieplicht?

De kwalificatieplicht gaat in wanneer de volledige leerplicht is beëindigd. Een jongere is volledig leerplichtig tot en met het schooljaar waarin hij 16 jaar wordt. Daarna gaat de kwalificatieplicht gelden. De kwalificatieplicht geldt tot het moment dat de jongere 18 jaar wordt, of daarvoor een diploma op havo, vwo of mbo niveau-2 heeft behaald.

Uitzonderingen

  1. Jongeren die geïndiceerd zijn als zeer moeilijk lerende kinderen of meervoudig gehandicapte kinderen, of zijn toegewezen aan het praktijkonderwijs, zijn vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Voor deze jongeren is het meestal niet haalbaar een startkwalificatie te behalen. Jongeren in het praktijkonderwijs kunnen voor hun achttiende verjaardag uitstromen na het behalen van een certificaat en het vinden van duurzaam werk.
  2. In artikel 5 van de Leerplichtwet is een vrijstellingsregeling opgenomen voor individuele gevallen. Deze bepaling geldt ook voor de kwalificatieplicht.
  3. Net als bij de volledige leerplicht is de vervangende leerplicht van toepassing op de kwalificatieplicht.
  4. Mocht de jongere op een andere wijze voldoende onderwijs volgen, dan kun je een vrijstelling volgens art. 15 overwegen.