Leerplicht

Het Schoolverlateroffensief Stedendriehoek (SOS) heeft in nauwe samenwerking met de basisscholen in de regio een verzuimprotocol voor het basisonderwijs ontwikkeld.

Met het verzuimprotocol maken scholen en leerplichtambtenaren afspraken om op een eenduidige wijze om te gaan met schoolverzuim en spijbelen tegen te gaan. Dit in navolging van het verzuimprotocol voor het voortgezet onderwijs (VO) en middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

Voorkomen van schooluitval

Een adequaat verzuimbeleid is niet alleen een wettelijke taak van scholen en gemeenten, maar ook een belangrijk middel bij de preventie van voortijdig schoolverlaten op latere leeftijd. Het voorkomen van schoolverzuim is primair een taak van scholen en ouders. Vanaf 12 jaar zijn leerlingen zelf medeverantwoordelijk en kunnen zij persoonlijk aangesproken worden op schoolverzuim. Voor het bestrijden van schoolverzuim worden zonodig externe hulpinstanties ingeschakeld om een situatie van verzuim te voorkomen of te stoppen.

Leerplichtwet naleven

Vanaf 1 augustus 2012 is het toezicht op de naleving door scholen van de leerplichtwet een wettelijke taak van de onderwijsinspectie. De inspectie richt zich in haar contact met scholen tot het schoolbestuur als verantwoordelijke voor het onderwijs. Scholen hebben dus een sleutelpositie als het gaat om het voorkomen en bestrijden van schoolverzuim, en zijn -met de ouders- eerstverantwoordelijk voor de schoolgang van een kind. De verzuimregistratie van scholen vormt de basis voor effectief en tijdig ingrijpen bij verzuim door de school zelf, leerplicht en/of andere partners.

Brede ambitie

In de stedendriehoek is medio 2012 voor de eerste keer een verzuimprotocol voor het 'primair onderwijs' ondertekend door de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst. Vanwege de regionale samenwerking op het terrein van leerplicht en voortijdig schoolverlaten is het echter de gezamenlijke ambitie dit protocol ook te laten gelden voor de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Zutphen en Lochem.