Verwijsindex

Met de meeste kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar gaat het goed, maar soms is extra zorg nodig. In dat geval kunnen hulpverleners de kinderen en jongeren weer op weg helpen.

Een leerplichtambtenaar of een schoolmaatschappelijk werker kan dan bijvoorbeeld met een kind/jongere en zijn ouders in gesprek gaan. Bij sommige kinderen zijn meerdere hulpverleners betrokken. In de praktijk blijkt dat de hulpverleners niet altijd van elkaar weten, dat er ook andere hulpverleners actief zijn. De Verwijsindex is een systeem dat ervoor zorgt dat hulpverleners weten welke andere hulpverleners een kind helpen. Op die manier kan de hulp beter op elkaar afgestemd worden.

Wat is de Verwijsindex?

De Verwijsindex is een digitaal systeem dat signalen van hulpverleners over jongeren (tot 23 jaar) bij elkaar brengt. Door de meldingen in de Verwijsindex weten hulpverleners sneller of een kind ook bekend is bij een collega, zodat zij kunnen overleggen over de beste aanpak. De Wet op de Jeugdzorg bepaalt dat alle gemeenten aangesloten zijn op de Verwijsindex. Sinds 2010 zijn in de gemeente Epe o.a. de volgende instanties aangesloten op de Verwijsindex: GGD Noord- en Oost Gelderland, Vérian, Stichting Koppel, Bureau Jeugdzorg, de leerplichtambtenaar en de gemeente Epe zelf.

E-mail bericht bij een "match"

Hulpverleners kunnen een melding doen in de Verwijsindex. Zijn er over een jeugdige twee of meer meldingen, dan is er sprake van een 'match';. In dat geval krijgen de betrokken hulpverleners een e-mail dat er ook collega's een signaal hebben afgegeven in de Verwijsindex. In die melding staat alleen door welke hulpverlener (inclusief contactgegevens) en over welke jongere een melding is gedaan. De e-mail bevat geen inhoudelijke informatie over de jeugdige.

Meer informatie

Heeft u vragen over de privacy of over uw rechten, indien uw kind of indien jezelf bent gemeld in de Verwijsindex, dan verwijzen we naar de Verwijsindex. Heeft u andere vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met de coördinator van het Centrum voor Jeugd en Gezin via telefoonnummer (0578) 72 00 00.