Bezwaar maken tegen een beslissing van de burgemeester

Algemene wet bestuursrecht

Informatie voor het indienen van een bezwaarschrift

Tegen sommige besluiten kunt u ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van Epe, Postbus 600, 8160 AP Epe.

Wie kan een bezwaarschrift indienen?

Een bezwaarschrift kan worden ingediend door degene tegen wie de beslissing is gericht of door derden die door de beslissing rechtstreeks in hun belangen worden getroffen. Wanneer u een bezwaarschrift indient, krijgt u een schriftelijke ontvangstbevestiging.

Aan welke eisen moet een bezwaarschrift voldoen?

In het bezwaarschrift moet in ieder geval worden vermeld:

  • uw naam en adres;
  • de datum waarop het bezwaarschrift wordt geschreven;
  • een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt; zo mogelijk een kopie van de bestreden beslissing bijvoegen;
  • de redenen waarom u bezwaar maakt;
  • het bezwaarschrift moet door u worden ondertekend.

Als het bezwaarschrift in een andere taal is gesteld, moet u desgevraagd voor een Nederlandse vertaling zorgen.

Wanneer moet het bezwaarschrift worden ingediend?

Het bezwaarschrift moet worden ingediend binnen zes weken na dagtekening van de beslissing waartegen bezwaar wordt gemaakt.

Als het niet mogelijk is tijdig aan alle vereisten te voldoen, moet u toch binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. In het onvolledige bezwaarschrift moeten in ieder geval uw naam en adres, de datum en de beslissing waartegen u bezwaar maakt, staan. U krijgt dan de tijd om de ontbrekende gegevens aan te vullen. Doet u dat niet op tijd dan kan uw bezwaarschrift niet‑ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat uw bezwaarschrift niet in behandeling wordt genomen.

Wat gebeurt er verder met het bezwaarschrift?

Het bezwaarschrift wordt in handen gesteld van de commissie voor de Bezwaarschriften. Deze commissie brengt aan de burgemeester advies uit over uw bezwaarschrift en hoort de belanghebbenden. Tot tien dagen voor de hoorzitting kunt u nadere gegevens of bewijsstukken aan de commissie overleggen. De stukken die betrekking hebben op de zaak, liggen vervolgens een week lang ter inzage. De indiener van het bezwaarschrift krijgt automatisch afschriften van alle op de zaak betrekking hebbende stukken toegezonden.

De hoorzitting

Voordat de commissie advies uitbrengt, worden de indiener van het bezwaarschrift, samen met eventuele andere belanghebbenden, door de commissie gehoord. U kunt de commissie verzoeken eventueel niet samen met andere belanghebbenden te worden gehoord. De commissie beslist of dit verzoek wordt ingewilligd.

U kunt zich tijdens de hoorzitting laten bijstaan. Dit betekent dat u een familielid, kennis of advocaat mag meenemen die u kan steunen.

U kunt zich laten vertegenwoordigen. Dan doet iemand anders voor u het woord. In dat geval moet u die persoon een schriftelijke volmacht meegeven. Voor een advocaat is dat niet nodig.

Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt. Het verslag van de hoorzitting en het advies van de commissie wordt u toegezonden.

De beslissing op het bezwaarschrift

De burgemeester moet binnen twaalf weken een beslissing nemen. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop de bezwaartermijn is verstreken. Lukt dit niet dan bestaat de mogelijkheid deze termijn met zes weken te verlengen. U ontvangt hiervan bericht. De beslissing van de burgemeester wordt u toegezonden.

Niet tijdig nemen van een beslissing

Heeft u na twaalf respectievelijk achttien weken (in het geval van verlenging) nog geen bericht van de burgemeester ontvangen, dan kunt u in beroep gaan tegen het niet op tijd nemen van een beslissing. In dat geval kunt u een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Gelderland, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM. Als u beroep instelt, moet u griffierecht betalen. De rechtbank zal u daarover nader informeren.

De burgemeester blijft evenwel bevoegd alsnog een beslissing op het bezwaarschrift te nemen.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Tijdens de bezwaarschriftprocedure is de beslissing waartegen u bezwaar maakt al van kracht. Het kan zijn dat deze beslissing intussen voor u onherstelbare gevolgen heeft. U kunt dan tijdens de bezwaarschriftprocedure de rechter vragen om een "voorlopige voorziening". Een voorlopige voorziening wordt ook vaak schorsing genoemd. Dit betekent dat een speciale regeling kan worden getroffen voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is.

Aan deze procedure zijn kosten verbonden. De rechtbank zal u daarover nader informeren. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

Als de rechter u in het gelijk stelt, krijgt u het griffierecht terug van het bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij het secretariaat van de commissie voor de Bezwaarschriften, doorkiesnummer (0578)67 87 66 of (0578) 67 87 55.