Waar staat je gemeente?

Waarstaatjegemeente is hét platform voor gemeentelijke prestatievergelijking. De website toont prestatiecijfers van gemeenten en de oordelen van burgers hierover.

In de roep om kwaliteitsbeleid is het belangrijk dat gemeenten werken aan het verbeteren van prestaties. Alleen zo kunnen zij hun klanten – de bedrijven en de burgers – optimaal bedienen.  Gemeenten kunnen hun prestaties gericht verbeteren, door van elkaar te leren. Staat der Gemeente is een onderzoek waarbij wordt gekeken hoe gemeenten er voor staan. Dit onderzoek  waarmee ze zich met andere gemeenten kunnen vergelijken heet sinds 2008 'Waar staat je gemeente?'.

Waardering voor gemeente Epe stijgt licht

De gemeente Epe heeft voor de vierde keer meegedaan aan het landelijk onderzoek ‘Waar staat je gemeente'. Dit onderzoek laat zien hoe Epe het volgens haar inwoners doet en presteert in vergelijking met andere gemeenten.

Burgemeester Hans van der Hoeve: “Wat mij gelijk opviel was dat de waardering voor de rol van burger als klant is gestegen van 7,5 naar 7,7. Bij de andere onderdelen is ook een lichte stijging te zien in de waardering van inwoners, maar bij sommige onderdelen zitten we nog wel 0,1 punt onder het gemiddelde van andere gemeenten. Er is een stijging, maar het kan en moet nog beter.”

Beoordeling

De gemeente is op vijf verschillende onderdelen (rollen) beoordeeld. Afhankelijk van een situatie kan een inwoner namelijk op verschillende manieren naar een gemeente kijken. Bijvoorbeeld in de rol van klant aan de balie, de rol van burger als klant, een bewoner van een wijk of als kiezer van het bestuur. In de rol van ‘ kiezer’ is de gemeente gestegen van 5,7 naar 5,8 en dat is ook het landelijke gemiddelde. De waardering voor de rol van ‘onderdaan’ is gestegen van 6,0 naar 6,1 en de rol van ‘partner’ van 5,5 naar 5,6. Deze twee liggen nog net iets onder het gemiddelde van andere gemeenten. In 2015 wil de gemeente Epe (nog) sneller, efficiënter en klantgerichter zijn.

Betrokkenheid en leefbaarheid in de wijk

Het college van burgemeester en wethouders neemt de resultaten serieus en wil burgers nog meer betrekken bij het tot stand komen van beleid en de uitvoering daarvan. Dit doen ze onder andere via burgerparticipatie en het wijk- en buurtgericht werken. Zo is er nu al in diverse plannen veel aandacht voor de directe leefomgeving van inwoners en wordt het wijk- en buurtgericht werken al in een zestal wijken toegepast. “Bewoners en diverse professionele organisaties werken samen aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijken. Samen met wijkbewoners wordt gewerkt aan een wijkanalyse, een wijkagenda en een wijkprogramma. Doel is dat alle wijken in de gemeente Epe op deze wijze gaan samenwerken. Hierbij speelt de in 2013 vastgestelde woonvisie een belangrijke rol,” aldus Van der Hoeve.

Meer informatie

In dit onderzoek zijn ruim 1.300 inwoners van de gemeente Epe gevraagd naar hun mening over het functioneren van de gemeentelijke organisatie, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Bekijk het rapport hieronder. Een uitgebreide analyse van de gegevens en een toelichting op de burgerrollen vindt u op de website www.waarstaatjegemeente.nl.