Bomenbeleidsplan

Het beeld en de sfeer van de gemeente Epe, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, wordt voor een groot deel bepaald door haar bomen. Ze zijn de belangrijkste dragers van de groenstructuur en zijn onmisbaar voor de leefomgeving van mens en dier. De gemeente Epe hecht dan ook groot belang aan haar bomenbestand.

Bomen in de openbare ruimte komen steeds meer onder druk te staan. De gemeente heeft bij een aantal van haar bevoegdheden te maken met bomen: bij gebiedsontwikkelingen, bestemmingsplannen, bouwvergunningen, kapvergunningen, inrichting van de openbare ruimte en beheer. Voorheen had de gemeente geen toetsingskader voor bomen en moesten beslissingen telkens ad-hoc worden genomen. Dit heeft vaak geleid tot het te laat betrekken van bomen bij bijvoorbeeld bouw- en bestemmingsplannen, tot verkeerde ontwerpkeuzes en onduidelijke communicatie.

Om tot een kwalitatief goed en gezond bomenbestand te komen en die ook te behouden stelt de gemeente Epe bomenbeleid op. Dit beleid is het toetsingskader voor het gemeentebestuur en leidraad voor het gemeentelijk apparaat. Daarnaast legt het Bomenbeleidsplan heldere en transparante regels voor het kapbeleid vast.

Te downloaden: