European Pollutant Release Transfer Register (E-PRTR)

E-PRTR voorziet in het opzetten van een openbaar register met gegevens over de emissies van schadelijke stoffen.

Wat is het?

European Pollutant Release Transfer Register (E-PRTR) komt voort uit het Aarhus Verdrag voor openbaarheid van milieugegevens. Het voorziet in het opzetten van een openbaar register met gegevens over de uitstoot (emissies) van schadelijke stoffen. De Europese PRTR verordening verplicht bepaalde bedrijven om vanaf 1 januari 2007 gegevens te registreren en te rapporteren. Bij overschrijding van de drempelwaarden moeten deze bedrijven hun emissies naar water, lucht en bodem en afval-afvoer rapporteren aan hun bevoegd gezag. Het bevoegd gezag moet deze PRTR-rapportage beoordelen op tijdigheid, volledigheid, consistentie en geloofwaardigheid

De bedrijven die onder de E-PRTR vallen zijn alle Integrated Pollution and Prevention Control (IPPC) bedrijven. Deze bedrijven moeten voor 1 april ieder jaar rapporteren over hun emissies. Indien de emissies boven een bepaalde vastgestelde drempelwaarde uitkomen moet het bedrijf ieder jaar blijvend rapporteren.

Waar te vinden?

De emissiegegevens worden opgeslagen in een landelijke database en gepubliceerd. Op deze website kunnen burgers raadplegen wat voor soort en hoeveel emissies er in hun directe omgeving voorkomen.

Welke bedrijven?

In beginsel vallen alle IPPC bedrijven van de gemeente Epe onder deze verordening. Van de vier industriële IPPC bedrijven blijven er twee bedrijven over die jaarlijks een rapport moeten uitbrengen in verband met de E-PRTR verordening. De agrarische IPPC bedrijven zijn verplicht een rapport op te maken als er meer dan 10.000 kg ammoniak per jaar wordt uitgestoten. Dit zijn een of twee van het totaal aantal agrarische bedrijven die onder de IPPC-richtlijn vallen. Het ministerie van LNV beoordeelt de agrarische E-PRTR rapportages. De gemeente Epe beoordeelt de industriële E-PRTR rapportages op correctheid en volledigheid.