Geluidzonering industrielawaai in de gemeente Epe

De gemeente Epe heeft één gezoneerd industrieterrein in het kader van de Wet geluidhinder te weten De Kweekweg in Epe. Bedrijventerreinen waar een ‘grote lawaaimaker’ (een zogenaamde A-inrichting) volgens de Wet geluidhinder is gevestigd moeten gezoneerd zijn, daarnaast is vroeger ook vaak vrijwillig gezoneerd. 

Wat is zonering?

Zonering is niks anders dan een denkbeeldige zone die getrokken wordt om het industrieterrein op basis van de vergunde geluidsproductie van bedrijven gevestigd op het terrein. De zone van 50 dB(A) wordt middels een bestemmingsplanprocedure vastgelegd. Binnen deze zone mogen er niet zomaar nieuwe woningen of andere geluidsgevoelige objecten worden gebouwd. De bestaande woningen binnen de zone zijn aangewezen als MTG punt. De geluidsbelasting op die woningen mag meestal niet meer bedragen dan 55 dB(A) (etmaalwaarde). 

Wie doet wat?

De gemeente is de juridische zonebeheerder van het bedrijventerrein, de technische toetsing aan de geluidzone van de milieuvergunningen wordt uitbesteed. Milieuvergunningen worden getoetst aan hun bijdrage op de zone. Dit gebeurt door middel van een verplicht op te stellen akoestisch rapport. 

Welke bedrijven zijn niet vergunningplichtig?

Bedrijven die niet vergunningplichtig zijn zijn de AmvB bedrijven (Algemene maatregel van Bestuur). Dit zijn de type A en B inrichtingen volgens het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer. Zij mogen niet meer geluidsbelasting veroorzaken dan 50 dB(A) op 50 meter rondom het bedrijf. 

Toetsing Handreiking industrielawaai

Bedrijven die niet op een gezoneerd industrieterrein zijn gevestigd worden getoetst aan de Handreiking industrielawaai die in de regel stelt dat de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) (gemiddeld over een periode van de dag) niet mag worden overschreden op woningen van derden. In het buitengebied kunnen lagere normen zijn vastgelegd in de milieuvergunning.