Omgevingsvergunning aanvragen voor de activiteit bouwen? Eerst bodemonderzoek!

Bij het uitvoeren van een bodemonderzoek komt heel wat kijken. De gemeente Epe gaat er beter op toe zien dat bodemonderzoek volgens de juiste strategie uitgevoerd wordt.

Vooronderzoek bodemonderzoek

Een bodemonderzoek voor bijvoorbeeld een omgevingsvergunning of bestemmingsplanwijziging moet vooraf gegaan worden door een vooronderzoek (volgens de NEN 5725). Op basis van de uitkomsten van het vooronderzoek wordt vastgesteld welke onderzoeksstrategie, zoals genoemd in NEN 5740, er in het bodemonderzoek toegepast moet worden. Het gebeurt regelmatig dat dit vooronderzoek niet wordt uitgevoerd. De kans bestaat dan dat het bodemonderzoek niet volgens de juiste strategie uitgevoerd wordt. De gemeente gaat er daarom beter op toe zien dat er altijd een vooronderzoek gedaan wordt, voor een bodemonderzoek. Bodemonderzoeken die na 1 april 2010 worden uitgevoerd en die niet vooraf zijn gegaan van een vooronderzoek, worden niet geaccepteerd.

In het standaard pakket bij milieuhygiënisch (water)bodemonderzoek wordt het metaal arseen niet onderzocht. Voor de gemeente Epe geldt dat bij alle verkennende bodemonderzoeken de aanwezigheid van het metaal arseen wél wordt onderzocht. Arseen komt namelijk van nature plaatselijk in verhoogde hoeveelheden voor in de bodem van de gemeente Epe.

Meer info

Op de website van Bodem+ staan erkende bedrijven die verkennende bodemonderzoeken uitvoeren. U kunt ook contact opnemen met het algemene nummer van de gemeente Epe (0578) 67 87 87.