Verplicht chippen en registreren van honden

Is uw hond op of na 1 april 2013 geboren? Dan moet u uw pup binnen zeven weken na de geboorte laten chippen en registreren. Dat geldt ook voor honden die u op of na deze datum importeert.

Sinds 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij één van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden. Op deze manier wil de rijksoverheid de malafide en illegale hondenhandel aanpakken.

Behalve dat de overheid op deze manier misstanden in de hondenhandel kan opsporen en aanpakken en zo dierenleed wil voorkomen, heeft het chippen en registreren ook voor de hond en zijn baasje een belangrijk voordeel. Als de hond kwijtraakt en weer gevonden wordt, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden.

Op de website www.chipjedier.nl leest u meer informatie over deze nieuwe regelgeving.

Dierenarts kan hond chippen

Uw dierenarts kan uw hond chippen. Ook anderen mogen dat doen, bijvoorbeeld het asiel. U mag niet uw eigen hond chippen.

Hond laten registreren

U moet uw hond laten registreren bij een databank. Bijvoorbeeld uw dierenarts, de dierenwinkel of het asiel kunnen u vertellen hoe en waar u dat doet.

Kosten chippen en registreren hond

Voor het chippen en registreren van een hond gelden geen vaste prijzen. Chippen bij een dierenarts of asiel kost meestal tussen de € 10,- en € 30,-. Voor het registreren bepalen databanken zelf hun prijs. U kunt bijvoorbeeld via internet, uw dierenarts, asiel of dierenwinkel een databank zoeken.

Chip en registratie controleren bij kopen hond

Koopt u een (jonge) hond? Vraag dan of uw hond gechipt en geregistreerd is. Laat dat eventueel controleren bijvoorbeeld door een dierenarts. Daarna geeft u aan de databank door dat u de nieuwe eigenaar van de hond bent. Degene waarvan u de hond gekocht heeft, moet zelf aan de databank doorgeven dat hij/zij niet meer de eigenaar is van de hond.