Raad

In de Grondwet staat dat aan het hoofd van de gemeente een raad staat, waarvan de leden rechtstreeks worden gekozen door de inwoners. Een raadslid wordt voor vier jaar gekozen door stemgerechtigde inwoners. 

De gemeente Epe heeft 23 raadsleden die allemaal lid zijn van een politieke partij. Dit kan een landelijke partij zijn, maar ook een lokale groepering. De raadsleden van een zelfde partij vormen een fractie en kiezen uit hun midden een voorzitter. Deze is de leider en voornaamste woordvoerder van zijn of haar fractie. De raad wordt ondersteund door de griffier.

Vergadercyclus 

In Epe vergadert de gemeenteraad in een vergadercyclus van drie weken op de donderdagavond vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Epe. De vergadercyclus is als volgt: de eerste donderdag vindt de commissievergadering plaats, de tweede donderdag is gereserveerd voor presentaties en werkbezoeken en de derde donderdag wordt de vergadercyclus afgesloten met een raadsvergadering. De vergaderingen zijn openbaar en iedereen kan komen kijken. Van de vergaderingen worden video opnames (link naar live beelden) gemaakt, zodat u iedere vergadering kan meekijken en terug kan kijken. Raadpleeg voor de vergaderdata en de videobeelden van eerdere vergaderingen de agenda van de raad.

Raadscommissievergaderingen

De eerste donderdag vergadert de raadscommissie. Tijdens de commissievergadering verzamelen de commissieleden informatie voor de komende raadsvergadering. Insprekers kunnen hun mening geven over de voorstellen en standpunten die later op de agenda van de commissie staan. De commissievergadering is hét moment om uw mening te geven over onderwerpen die op de agenda staan.

De tweede donderdag is gereserveerd voor presentaties en werkbezoeken.

Raadsvergaderingen

Ter afsluiting van de cyclus vindt op de derde donderdag de raadsvergadering plaats. Globaal ziet de opzet van de raadsvergadering er als volgt uit:

  • vaststelling agenda
  • bespreking ingekomen brieven
  • vragenhalfuurtje: raadsleden kunnen dan vragen stellen aan het college van Burgemeester en Wethouders (B en W)
  • debat per agendapunt tussen de fracties van de politieke partijen, waarbij ook B en W kan reageren
  • na het debat wordt per agendapunt direct een besluit genomen. 

Als tijdens de raadsvergadering een fractie een voorgesteld besluit wil wijzigen, dan dient men een amendement in. Het voorstel wordt dan doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering. Deze vergaderingen zijn openbaar en iedereen kan komen kijken. Inspraak is echter niet mogelijk. De raad wordt ondersteund door de griffier.