Rekenkamercommissie

U kent waarschijnlijk de algemene rekenkamer die controleert of de rijksoverheid haar werk goed doet. Zo heeft de gemeente Epe sinds maart 2005 een rekenkamercommissie die kijkt naar de kwaliteit van het functioneren van de gemeente.

Waarom is er een rekenkamercommissie?

De rekenkamercommissie helpt de gemeenteraad om zijn controlerende taak goed uit te voeren. Ze doet dit door de kwaliteit van het functioneren van de gemeente zichtbaar te maken door:

  • onderzoek uit te (laten) voeren
  • de uitkomsten van het onderzoek te rapporteren aan de gemeenteraad.

Waar mogelijk doet de rekenkamercommissie aanbevelingen over hoe het anders en beter kan. Zo krijgt de gemeenteraad een beter zicht op waar het goed gaat en waar het beter kan binnen de gemeente. Daarmee wil de rekenkamercommissie samen met de gemeenteraad nastreven dat gemeenschapsgeld, dus geld van u, goed besteed wordt.

Wat doet de rekenkamercommissie?

De rekenkamercommissie onderzoekt of het gemeentelijk beleid goed is uitgevoerd en het gewenste effect/resultaat heeft. Zij kijkt daarbij ook of het geld correct en zinvol wordt besteed. Het gaat immers om het geld van de inwoners, om úw geld. Ieder jaar onderzoekt de commissie een aantal onderwerpen. Het uitgangspunt is om jaarlijks één groot onderzoek en twee kleinere te doen. De commissie heeft een grote zelfstandigheid; ze bepaalt zelf waarnaar ze onderzoek doet en op welke wijze.

Hoe komt de rekenkamercommissie aan onderzoeksonderwerpen?

De rekenkamercommissie zal met enige regelmaat aan de gemeenteraadsfracties vragen of er bij de raad nog suggesties zijn voor onderzoeksonderwerpen. Ook kan de gemeenteraad altijd een verzoek indienen. De commissie heeft daarnaast natuurlijk zelf ideeën over onderwerpen die het onderzoeken waard zijn. Uiteindelijk bepaalt de rekenkamercommissie zelf waar ze daadwerkelijk onderzoek naar gaat doen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de totstandkoming en werkwijze van de rekenkamercommissie, dan kunt u tijdens werktijden terecht bij de raadsgriffier, Dhr. V. Smit, tel. (0578) 67 88 27 of via e-mail: [email protected].