Aanbestedingen

Een aanbesteding is de procedure waarbij de gemeente bekend maakt dat zij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te dienen.

Hoe werkt een aanbesteding?

In die offertes staat onder andere welke prijs een bedrijf voor de uitvoering van de opdracht vraagt. Op een voorafbepaalde datum worden de inschrijvingen gesloten en selecteert gemeente Epe het bedrijf dat de opdracht krijgt. Het verlenen van de opdracht aan een van de inschrijvers wordt gunning genoemd. Het doel van het aanbestedingsbeleid is primair om concurrentie te verkrijgen en om alle geïnteresseerde partijen een gelijke kans te geven de opdracht te verkrijgen.

Kaders inkoop- en aanbestedingsbeleid

Op 21 april 2005 heeft de gemeenteraad de kaders voor het inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld. Deze zijn vastgesteld, omdat de gemeente Epe als overheidsorganisatie en inkopende partij een bijzondere verantwoordelijkheid heeft.

Wet- en regelgeving aanbestedingen

De gemeente heeft naast de rol van opdrachtgever ook de rol van regelgever en handhaver. De gemeente moet de bestaande wet en regelgeving zorgvuldig naleven en verantwoording afleggen over de besteding van overheidsgeld. Op nationaal niveau is steeds meer aandacht voor de professionalisering van het inkopen en aanbesteden.

De wet BIBOB geeft bestuursorganen meer mogelijkheden de integriteit van de gegadigden na te gaan. Door de dualisering van het gemeentebestuur is er een expliciete kaderstellende en controlerende rol voor de gemeenteraad.

Meer informatie