Beslist de gemeente niet tijdig?

Via de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen kunt u de gemeente aansporen tijdig op uw aanvraag te beslissen.

Op 1 oktober 2009 is de “Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen” in werking getreden. Dit houdt in dat u aan de gemeente een dwangsom kunt opleggen wanneer de gemeente niet op tijd reageert om op uw aanvraag om een vergunning of een bezwaarschrift, een besluit te nemen.

Welke termijnen gelden er?

De wet bepaalt dat wij binnen de in de wet of verordening genoemde termijn een beslissing moeten nemen op uw aanvraag. Wij kunnen de beslistermijn over uw aanvraag één keer verdagen. Als wij de beslissing verdagen, geven wij ook meteen aan wat de nieuwe beslistermijn wordt.

In sommige situaties kunnen we de beslissing nog verder uitstellen. Het nemen van een beslissing kan langer duren:

  • als wij nog informatie van u nodig hebben;
  • als wij nog informatie van anderen buiten de gemeente nodig hebben;
  • als u met uitstel instemt;
  • in geval van overmacht.

De termijn gaat pas weer lopen als de reden van overmacht is opgelost, of als wij uw informatie of de informatie van anderen hebben ontvangen. U krijgt daarover van ons bericht. Wij geven daarbij aan wanneer de beslistermijn afloopt. 

Hoe legt u de gemeente een dwangsom op?

Als de beslistermijn niet wordt gehaald, kunt u ons een brief sturen, de ingebrekestelling, waarin u schrijft dat u de gemeente in gebreke stelt. Nadat wij deze brief hebben ontvangen hebben wij nog twee weken extra tijd om een beslissing te nemen. Daarna zijn wij u voor elke dag dat wij te laat zijn een dwangsom schuldig, tot een maximum van € 1.260,-.

Na afloop van de aanvraagprocedure bepalen wij hoeveel wij u moeten betalen. U ontvangt daarover een beslissing.

Hoe lang kunt u een dwangsom vragen?

De dwangsom is een middel om te zorgen dat de gemeente op tijd een beslissing neemt. Dit werkt vooral als u tijdig aan de bel trekt. Tot zes weken na het aflopen van de beslistermijn kunt u de dwangsom opleggen.

Als u nog vragen heeft over de ‘dwangsom bij niet tijdig beslissen’ kunt u contact opnemen met de eenheid bestuurszaken van de gemeente, tel. (0578) 67 87 87.